Направете си фабрика за щастие

Трите "продукта", които трябва да си произведете, за да изгоните лошото настроение са анандамид, допамин и серотонин. Необходимо е да се стимулира вътрешната лаборатория, защото всичко е химия, дори  щастието. Фабриката за щастие с

2010-01-26 13:53:12
Направете си фабрика за щастие
Трите "продукта", които трябва да си произведете, за да изгоните лошото настроение са анандамид, допамин и серотонин. Необходимо е да се стимулира вътрешната лаборатория, защото всичко е химия, дори  щастието.

Фабриката за щастие се крие в главния мозък. Там се произвеждат ендорфините. Те лекуват болката, подобряват настроението, чрез тях придобивате самочувствие.
Най-вече на мозъка действа анандаминът, след това идва серотонинът - хормонът на щастието, а накрая, но не по важност , е допаминът - хормонът на удоволствието. Ако искате да сте във форма и усмихнати са ви нужни и трите ценни съставки на формулата на щастието.

Щастието обаче минава през стомаха. Ако искате да се смеете, трябва да хапвате добре и то продукти богати на триптофан, за да си произвеждане серотонин.
Яхнията обаче няма да ви направи щастливи, нито парчето торта. Щастието се крие в хляба, бананите, шоколада, смокините, ягодите, захарта, изварата, киселото мляко, пилешкото, рибата и фъстъците.

Веселият дух живее в здраво тяло. Физическите упражнения увеличават секрецията на ендорфини, защото забързват метаболизма, а оттам се активизира секрецията на хормоните на щастието. Тичането и плуването ще  свършат работа, но най-добри са танците, особено валсът и тангото.  Там където има прегръдка и допир, се отделя окситоцин - т.нар. хормон на любовта. А в комбинация с ендорфините - ще бъдете изстреляни на седмото небе.

Най-големият враг на доброто настроение е мракът.  Липсата на слънчева светлина вдига нивото на  мелатонина в организма. А той пречи на секрецията на серотонин. Затова, особено през зимата, вдигнете  щорите, запалете всички лампи, пуснете си музика и
депресията ще избяга веднага.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия