С книга в ръка...

Четенето на книги играе ключова роля в изграждането на личността. То стимулира мозъка да възпроизведе някакъв описан образ, пречупвайки го през индивидуалността на всеки от нас. Освен това четенето откъсва за момент човек от ежедневието и го разтовар

2010-01-25 10:30:55
С книга в ръка...
Четенето на книги играе ключова роля в изграждането на личността. То стимулира мозъка да възпроизведе някакъв описан образ, пречупвайки го през индивидуалността на всеки от нас. Освен това четенето откъсва за момент човек от ежедневието и го разтоварва. През последните години обаче, в България се наблюдава спад на интереса към четенето на книги. Според някои изследвания държавата ни заема все по – пасивна позиция в това отношение. Редица български издателства констатират доста негативни тенденции. Като цяло излиза, че много голяма част от българите предпочитат да гледат телевизия пред това да четат книги. През 2007 година само 44% от населението на страната ни са си купили книга. Тези, закупили си по 2-3 книги в рамките на годината, възлизат на около 38%. Списанията започват все повече да доминират при избора на развлекателно четиво. Други доста често предпочитани информационни канали са телевизията, радиото и особено Интернет. Ситуацията в България става още по - обезпокояваща от факта, че по – голямата част от активните читатели са на възраст около 30-49 години. Като начин за прекарване на свободното време отново четенето на списания, гледането на телевизия и сърфирането в Интернет заемат челните места. Всички ние трябва да се замислим и да си отговорим на въпроса – Защо? Изключително важно е читатели, писатели, издатели и медии да се обединим в намирането на причините за намаления интерес към книгата. И естествено трябва да се справим с този проблем.

Днес младите обръщат все по-малко  внимание на призивите на по  – възрастните. Това е донякъде  обяснимо. Светът се променя с  шеметна скорост и изисква  адаптация. Много вярвания и модели на поведение са остарели. Но има фундаментални неща. Има ценности, които не се поддават амортизация. Такава ценност е книгата. Книгата не може да бъде заменена от нито една друга медия. Информацията предавана посредством написаното на хартия има своето уникално значение. Когато гледаме телевизия или сърфираме в Интернет, въздействието върху нашите сетива преследва точно определена цел – предаване на конкретна информация и възприемане на конкретно поведение. Така предадената информация е полезна за нас и затова трябва вниманието ни да бъде насочено само към нея. За да усвоим максимално бързо съдържанието и, не трябва нищо да ни разсейва или затруднява. Ние трябва да полагаме незначителни усилия за достигането до информацията и разбирането и. Това е възможно щом използваме повече сетива при усвояването и. В Интернет или в телевизията например ние използваме зрението и слуха си, казаното се съчетава с показаното. Затова възприемаме по – лесно и по – бързо. Но по този начин ние не се натоварваме достатъчно. В повечето случаи просто натрупваме конкретни факти в съзнанието си. Това налага сърфирането в Интернет и гледането на телевизия да бъдат съчетани с четенето на книги. При него нямаме зрителен или звуков посредник. Трябва да разчитаме на въображението си. Така създаваме един нов свят, който е продукт изцяло на нашите желания, разбирания и усещания. Затова всяка разказана в книга история е в известна степен различна, всеки път щом бъде четена. В този смисъл четенето на книги ни носи свобода. То създава свят, който никой не може да разруши. Заедно с това ние ставаме по-креативни, информирани и изобретателни, изразяваме се по – добре, започваме по – лесно да намираме решения и да убеждаваме другите в правотата си. Уникално е, че докато се случва всичко това ние се забавляваме и разтоварваме. Това си е нашият свят в нашия момент.   
  Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия