П.Г. Удхаус е невероятен английски хуморист, творил преди Първата световна война. Неговият талант блести най – вече при закачливото представяне на типичните черти на висшето английско общество. Удхаус ни е оставил забележително богатство от хумористични романи и разкази. Освен това той се е изявявал активно и плодотворно като драматург и сценарист на музикални комедии.

Удхаус е уникален писател.  Неговите книги доставят наслада  със свежестта и майсторските си описания. Притежаващ страхотен стил, Удхаус може да опише по интересен и изключително забавен начин дори най – прозаични неща. Неговият поглед винаги е откривал шеговитите аспекти на действителността, а езикът му придава една много изискана иронична нотка на коментарите му за нея. Всяка негова книга е сякаш едно добронамерено намигване към читателя. С една естествена лекота Удхаус ни пренася в свят, в който хуморът наднича иззад всеки ред. Един много тънък и интелигентен хумор създаващ усещането, че да се живее е изключително забавно. Удхаус умее да придава свежест на иначе съвсем обикновени епизоди от ежедневието. Затова в неговите книги хуморът извира отвсякъде. Понякога имаш чувството, че самата книга се протяга и започва да те гъделичка.

Един от многото източници  на хумор в книгите на Удхаус  е контрастът между характерите  на героите, ситуациите, в които те попадат и строгите, достолепни обноски на тогавашното английско общество. Пример за този контраст е може би серията от книги посветени на иконома Джийвс и неговия работодател Бърти Устър. Непокорният и нехаен Устър постоянно се забърква във всякакви каши и нервира всичките си по – възрастни роднини. Те изригват в справедлив гняв, той се паникьосва, а вие се забавлявате. 
 
Пожелаваме ви забавно четене!
Автор: