Кои са любимите местенца на микробите?!

Въпреки че повечето хора си поддържат домовете чисти и уютни, микробите са достатъчно изобретателни и си намират местенца, където да се размножават на спокойствие. Бельото - дори бельото да е старателно измито, по него остават микроскопични частич

2010-01-22 00:46:03
Кои са любимите местенца на микробите?!
Въпреки че повечето хора си поддържат домовете чисти и уютни, микробите са достатъчно изобретателни и си намират местенца, където да се размножават на спокойствие.

Бельото - дори бельото да е старателно измито, по него остават микроскопични частички от човешки отпадъчни продукти. Така бактериите оживяват и започват да се множат в топла и влажна среда в пералнята. Когато изваждаме бельото тези микроби може да останат по ръцете ни, а оттам да отидат в устата ни. Перете бельото си при най-малко 65 градуса и в никакъв случай с други дрехи.

Подът в тоалетната - подът всъщност е доста по-мръсен от тоалетната чиния. Това е така заради микроскопичните пръски вода, които падат по земята, след като сме пуснали водата. За да избегнете тези пръски, преди да пуснете водата просто пуснете капака на тоалетната. Хубаво е подът да се мие поне веднъж в седмицата.

Кухненската мивка - там на 1 кв.см. има близо 80 000 бактерии. Най-много са по гъбата за миене на чинии, защото тя често е влажна.

Четката за зъби - в устната кухина на 1 км.мм има близо 100 милиона микроби. Когато мием зъбите си, ние не ги убиваме, а ги събираме върху четката. За да ги премахнем трябва след употребата й да я изплакнем с гореща вода и да я оставим на място, където може напълно да изсъхне.

Дъската за рязане - най-много бактерии донасят зеленчуците и картофите. Затова трябва да сте особено внимателни, ако сте рязали от тези продукти. Най-хубаво е да имате две дъски - една за тези продукти и една за останалите. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия