От септември в Перник отваря врати първият у нас  частен политехнически университет.  Висшето училище получи висока оценка от националната агенция за оценяване и акредитация.  През месец април пък университетът ще бъде представен в Дъблин, а презентацията ще бъде пред Асоциацията на ректорите в Европа.
До дни се очаква решението на Министерския съвет и гласуването му в парламента.

За член на настоятелството е поканен  президентът на Японската асоциация за висше образование проф. Ацуро Мацуме. Очаква  се той да се включи и в презентацията в Дъблин, заедно с ръководителя на проекта проф.  Христо Христов.

За преподаватели във висшето училище са заявили участие 4-ма академици, 3-ма чл.-кореспонденти на БАН, 28 професори, 62-ма  доценти, докторанти, професионалисти, бизнесмени и предприемачи. Гост-професори от почти цяла Европа и САЩ ще четат лекции  на студентите в новия университет. Учени от Англия, Гърция, Италия, Словакия, Германия, Швейцария, Ирландия, Унгария и Финландия, както и техни колеги от най-добрите ВУЗ-ове на Америка и Израел ще обучават младежите.

Бъдещият университет няма да тежи да  бюджета, тъй като  е частен, а стипендиите  на най-добрите студенти ще  се поемат от бизнеса. Преподавателският състав ще бъде 180 души. В университета ще се обучаваат 1840 студенти в специалностите биснез администрация, компютърни системи, информатика, телекомуникации, архитектура и строително инженерство.  След изграждането на новата индустриална зона в областта,  тези специалности  ще осигурят работа ма  младите хора.
Предвижда се университетът да се помещава в две сгради, които досега са стояли недовършени. Докато строителството и ремонтите приключат, университетът може да бъде настанен  временно в друга сграда.

Има гаранции за качеството на образованието, което ще предлага ВУЗ-а - преподаватели от най-елитни университети в Европа ще обучават студентите.
Висшето училище вече има акредитация, подходяща сграда и подкрепа от всички институции. Оттук нататък се чака решението на Министерски съвет.
Автор: Албена Иванова