На днешния ден умира Ян Палах

Ян Палах е чешки национален герой. Роден е през 1948 година в семейството на  фабричен работник и продавачка, дълбоко религиозни евангелисти. Ян завършва гимназия в гр. Мелник. От 1966 г. е студент в Стопанското училище в Прага. През 1967-196

2010-01-19 09:03:51
На днешния ден умира Ян Палах
Ян Палах е чешки национален герой. Роден е през 1948 година в семейството на  фабричен работник и продавачка, дълбоко религиозни евангелисти. Ян завършва гимназия в гр. Мелник. От 1966 г. е студент в Стопанското училище в Прага.

През 1967-1968 г. в Чехословакия се разгръща широко движение за реформи, подкрепено с ентусиазъм от студентските и ученическите среди. Ян Палах също се включва в движението. По време на двете си летни ваканции той излиза на два пъти в чужбина – първия път на бригада в СССР и втория – на работа във Франция.

През драматичната есен на 1968 г., когато войските на Варшавския договор смазват т.нар. Пражка пролет, Ян Палах се прехвърля в историко-политикономическия факултет на Карловия университет. Тук той взема дейно участие в ноемврийските стачки срещу чуждата окупация.

На 16 януари  1969 г. Ян написва прощалното си писмо, като изпраща единия от четирите му екземпляра до Съюза на писателите. Около четири часа следобед на същия ден той застава пред Националния музей на Вацлавския площад в центъра на Прага, залива се с бензин и се самозапалва. Това е неговият самопожертвувателен протест срещу окупацията на Чехословакия. Трамваен ватман успява да хвърли върху него палтото си и да загаси огъня, но е вече твърде късно.

Откаран в болница, студентът агонизира в продължение на три дни. Изгарянията са засегнали 85 процента от тялото му, като в преобладаващата си част са от трета степен.

Ян Палах умира на 19 януари 1969 година  и е погребан в Прага на 25 същия месец.

Мястото на самозапалването му на Вацлавския площад е място за поклонение  и то не само на чехите. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия