Вманиачаването на тема чистота не е полезно

Информация за разпространението на микроорганизмите в  човешкото тяло и по неговата повърхност дава  изготвеният  доклад на микробиолози от Националния институт по здраве  в САЩ.  По време на изследването са били взети проби&

2010-01-15 08:51:30
Вманиачаването на тема чистота не е полезно
Информация за разпространението на микроорганизмите в  човешкото тяло и по неговата повърхност дава  изготвеният  доклад на микробиолози от Националния институт по здраве  в САЩ.  По време на изследването са били взети проби  от 20 различни области по телата на всеки от участниците.

Изследваните трябвало да се къпят само с вода и сапун в продължение на една седмица.  Идеята на изследователите била да получат картина на средностатистически здрав човек.

Най-подходящите места  за развитието на всички видове бактерии са влажните зони по тялото, а именно подмишниците, носната кухина и кожата между пръстите. Учените направили карта на бактериите по  тялото на човек и установили, че най-много  микроорганизми  се намират на показалеца, както и на свивката на лактите и коленете.

Твърдението, че най-много бактерии има в устната кухина и в  червата била опровергана.

От  27-те съществуващи бактерии, в човешкото тяло били открити 19.  Повечето от тях не са опасни и се унищожават само със сапун. Голяма част  са абсолютно безвредни, а някои  - дори полезни и   имат защитна функция.

Спазването на определни хигиенни навици играе  своята роля за предпазване от инфекции и заразни болести, но прекомерната чистота и редовното третиране на кожата с антибактериални продукти може да разруши  естествения   баланс на микрофлората и да доведе до унищожаването на полезните  и неутрални бактерии, а тяхното  място да бъде заето от болестотворни микроорганизми.

Все повече научни изследвания показват, че нарастващият брой пациенти, страдащи от алергии в развитите страни, е свъзан с прекалената чистота и дори стерилност, в която живеем. Учените установили, че бактериите, които нормално живеят по повърхността на кожния епител, играят важна роля при   блокирането на възпалителни

процеси при травми.  Установено е, че децата , чиято кожа е подложена на въздейсвието на бактгерии, са с по-малък риск от алергични заболявания  в бъдеще. Според учените, прекалената чистота не винаги е синоним на здраве.    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия