Как животните предвиждат катаклизмите

Непосредствено  преди земетресение поведението на животните рязко се променя. Те долавят колебанията на земната кора, промяната на температурата в недрата на планетата и на магнитното поле в зоната на епицентъра с помощта на  високодиференц

2010-01-06 21:57:32
Как животните предвиждат катаклизмите
Непосредствено  преди земетресение поведението на животните рязко се променя. Те долавят колебанията на земната кора, промяната на температурата в недрата на планетата и на магнитното поле в зоната на епицентъра с помощта на  високодиференцираната си нервна система и на сетивните си органи, докато на хората са нужни сложни уреди за тази  цел.

Особено чувствителни  са змиите. Макар че не чуват подземния грохот, тъй като нямат слухов апарат, те улавят най-малките колебания на почвата и първи от всички животни усещат тревожните сигнали   за предстоящи бедствия.  В  Мексико, например, където често стават земетресения, змиите се ползват с  особено покровителство.

Много животни са способни да предчувстват изригвания на вулкани. Когато през  март 1956 година на Камчатка изригнал вулканът Безименен, станало ясно , че нито една мечка не била загинала.  Всички навреме напуснали бърлогите си и се изтеглили на безопасни места. Те били заспали зимен сън и въпреки това усетили опасността. 

Сред живите сеизмографи са и някои риби.  Преди голямото земетресение в Сицилия през 1783 г. много риби изплували на повърхността на морето, за да не ги засегнат трусовете. А в  Япония има вид малка аквариумна рибка, която   превъзхожда и най-чувствителните сеизмографи. Няколко часа преди земетресение, тя започва да се мята и да прави кръгови движения.

По измененията на концентрацията на електроните в атмосферата може да се прогнозира земетресение няколко часа преди началото му.  Животните възприемат първи измененията на  електрическите и магнитните полета, засилването на йонизацията на въздуха и реагират, преди хората да усетят какво ще се случи. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия