Нов закон и за висшето образование

Новият закон за висшето образование, който се изработва в момента, ще даде възможност на  студентите в родните университети за изкарат следването си, учейки всяка година в различно висше училище. Тази практика първо ще бъде въведена в частните В

2010-01-06 21:46:24
Нов закон и за висшето образование
Новият закон за висшето образование, който се изработва в момента, ще даде възможност на  студентите в родните университети за изкарат следването си, учейки всяка година в различно висше училище. Тази практика първо ще бъде въведена в частните ВУЗ-ове.  Ще бъде създаден механизъм взаимно да се признават  получените кредити по различните предмети. Така, ако  студентът е слушал лекции  или  е положил изпит в един   университет, той може да бъде признат в друг, независимо дали името на  лекционния курс е различно, стига да се припокрива с  материала и темите, които се преподават.
В момента много студенти имат проблем  с преподавателите си по повод този вид мобилност, а също  и българските студенти слушали лекции  в чужбина.
У нас, след завръщането си от чужди университети, младите хора биват принуждавани да държат повторно изпити, тъй като професорите не искат да признаят бележката им. По този начин България се отдалечава от европейските изисквания.

Частните висши училища вече са решили проблема с помощта на специално изработена харта. Според нея те могат да обменят студенти помежду си при пълно признаване на кредитите. Това дава възможност на студентите да избират къде и при кой преподавател да слушат даден лекционен курс.
Преподаватели също ще могат да бъдат обменяни като гости-лектори на други университети.

С новия закон ще бъде въведено и външно оценяване на университетите. В оценяването ще се включват преподаватели, които не преподават в съответния ВУЗ, на база писмени работи на студентите. Министър Сергей Игнатов счита, че външната оценка трябва да се превърне в част от рейтинга на ВУЗ-а. Студентите, получили най-високи оценки на външното оценяване, ще донесат  точки на своя университет, както и на преподавателя си.  На база на тези точки ще се вдига рейтинга на  висшето училище, както и заплатата на преподавателя. Има няколко идеи как да става това външно оценяване - на база тестове или разработени проекти, самостоятелно или групово.

Този начин на оценяване е част от стратегията "антикорупция". При текущото оценяване, както и при  външното, няма вариант за получаване на оценка срещу подкуп, тъй като най-често при изпитите се дават рушвети. Друг  начин за прекратяване на корупционните практики е повсеместно въвеждане на  електронното изпитване.
   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия