Експлозия на бяло джудже заплашва да унищожи Земята!

Астрономи от американския университет „Виланова” във Филаделфия очертаха нов сценарий за гибелта на Земята. Учените наблюдават звезда, която е на път да избухне в свръхнова. Това, разбира се, не би било проблем, ако звездата не се нам

2010-01-06 16:03:06
Експлозия на бяло джудже заплашва да унищожи Земята!
Астрономи от американския университет „Виланова” във Филаделфия очертаха нов сценарий за гибелта на Земята.

Учените наблюдават звезда, която е на път да избухне в свръхнова. Това, разбира се, не би било проблем, ако звездата не се намираше на сравнително късото разстояние от 3260 светлинни години от нашата планета.

Заплашващата Земята звезда е част от бинарната звездна система Т Пиксидис, открита още през 1890 година. Бялото джудже всмуква газ и се разраства. Когато масата му достигне критично ниво, звездата ще избухне.

Още от самото й откритие учените наблюдават подготовката й за големия взрив, която представлява поредица от малки взривове на всеки 20 години. От 1967 година насам обаче на бялото джудже не са наблюдавани подобни явления, което според астрономите означава, че може би звездата съвсем скоро ще избухне в свръхнова.

Тъй като бялото джудже е твърде близко до Земята, а силата, с която ще избухне, ще отдели енергия, равняваща се на
20 на 27-ма степен мегатона ТНТ, учените предвиждат апокалиптични резултати от подобен взрив – помитане на атмосферата на нашата планета, която без озоновия си слой ще бъде изложена на смъртоносната космическа радиация. Това, от своя страна, ще доведе до гибел на всички форми на живот на Земята. Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия