Днес е Йордановден! Честито на всички именници!

Днес е Йордановден, преди всичко честито на всички именници. Празникът Йордановден е известен още като Богоявление, Водокръщи, Мъжки водици, Водици - ден, с който свършват "мръсните дни". Трапезата на Йордановден е подобна като тази на Б

2010-01-06 13:46:07
Днес е Йордановден! Честито на всички именници!
Днес е Йордановден, преди всичко честито на всички именници.

Празникът Йордановден е известен още като Богоявление, Водокръщи, Мъжки водици, Водици - ден, с който свършват "мръсните дни". Трапезата на Йордановден е подобна като тази на Бъдни вечер - поставят се само постни ястия: пълнени чушки, сарми с кисело зеле, питка, фасул, зеле, вино, орехи. Орехите, останали от Нова Година се разчупват днес и по тях се гадае за бъдещето.

В България има вярване, че в нощта срещу Йордановден "небето се отваря" и ако човек си пожелае нещо, то ще се сбъдне. На днешния ден се осветява вода. Както знаете, днес се хвърля кръст във вода и ергени се състезават кой пръв ще го извади. Момчето, което е успяло първо да извади кръстта ще бъде щастливо и здраво през цялата година.

Според народните обичаи на Йордановден, сутринта девойка измива на реката домашната икона и палешника от каденето, за да е бяло житото, което ще се роди през годината. Там, където е бил хвърлен кръстът, болните се къпят, защото има поверие, че по този начин ще оздравеят. Всеки, който желае, може да измие лицето и ръцете си за здраве. Другото име на празника - Мъжки водици - идва от обичая, че на този ден се къпят само младоженци. В Родопите на Йордановден 6-7 мъже къпят обредно годеници, младоженци и пеленачета. Обредът носи интересното име "хаскане", което идва от възгласа "ха-а-с-с-а", който придружава повдигането до 3 пъти на човекът, който ще бъде изкъпан. В някои краища на страната ни обикалят моми-водичарки, които пеят песни за здраве, подобни на коледарските.

Днес имен ден празнуват Йордан/ка, Йонко, Йонка, Дана, Данка, Данчо, Божидар/а, Боголюб/а, Божан/а, Бончо, Бистра, Бонка, Богдан/а и Боян/а.

Екипът на Teenproblem пожелава на всички именници да им е живо и здраво името и да са много щастливи през годината. Наздраве (: Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия