Всяка година броят на желаещите да следват намалява.  Местата са повече от кандидатите. За да привличат и малкото младежи, ВУЗ-овете използват  различни "хватки". За много специалности вече ще важат матурите, а кандидат-студентски изпити ще има през цялата година.  Някои висши училища започват още от месец януари, само и само да привлекат повече студенти.

Дори и най-старото  висше училище - Софийския университет,  предвижда всяка неделя от януари нататък да има изпити по различни дисциплини.
Много от ВУЗ-овете, които след  въвеждането на задължителните матури се дърпаха да ги признаят, защото не бяха сигурни в успешното оценяване на абитуриентите, сега вече се  съгласяват само с матура да станеш първокурсник.

Академичният съвет на Техническия университет засега отхвърля предложението на заместник-ректора да започне кампанията от януари. На 27 януари
ще се приеме правилникът за кандидатстване. Върви се в посока да бъдат  предлагани стари специалности на английски език. 
В Минно-геоложкия институт освен матурата по математика, ще се признава и бележката от държавния зрелостен изпит по химия и биология. Всъщност, студентите сами ще решават с изпит или в бележка от матура да кандидатстват. 

В Лесотехническия университет имат опасения, че кандидатите ще са по-малко, затова ВУЗ-ът ще проведе за пръв път  предварителни изпити по математика и биология. Все още не е сигурно дали предварителният изпит по биология ще  важи и за специалността ветеринарна медицина, където винаги има много кандидати.

В Химикотехнологичния  и  металургичен университет ще има  4 етапа със старт от декември, април, юли и септември. Така ще бъдат улеснени кандидатите, които и без това приключват обучението си по химия в 10-ти и 11-ти клас.

ВУЗ-овете са намерили и други начини за привличане  на студенти. Химикотехнологичният и металургичен университет например  е подписал договор със Сдружението на професионалните гимназии по химични технологии и биотехнологии от Русе, Разград, Плевен, Свищов, Ловеч и Стара Загора. Февруари/март университетът ще организира регионално състезание, като резултатите ще се признават като бележка за вход. Тестовете са създадени от преподаватели от университета, а и  50 процента от кандидатите  и без това са именно от такива гимназии.

В Софийския университет също  се обсъжда сключването на договори за сътрудничество с изявени училища.  От години там се приемат отличници от национални гимназии и първенци от някои олимпиади. Ръководството на висшето училище обмисля да се  въведе общ изпит с тестови елементи за хуманитарните специалности.

Нови специалности също ще привличат кандидатите. В Националната  музикална академия, например, ще има нови  магистърски програми като музикотерапия, музикална журналистика, медийна композиция и електроакустична музика.  

Театралната академия ще прави през втората половина на април  турне с учебни спектакли и филми в 10-12 града, а предварителни изпити ще има през юни.

В Икономически университет във Варна  ще отпаднат квотите по полов принцип. Ректорът на Медицинския университет в Плевен пък предлага бъдещите лекари да влизат без приемен изпит. Според него бъдещите студенти зубрят материята с частни уроци и влизат в пълно 6, а после едва избутват, нямат интерес и не ходят на лекции. Според проф. Григор Горчев, който е и  председател на съвета на ректорите на медицинските ВУЗ-ове без приемен изпит  първата година ще могат да бъдат приети 150 желаещи, които имат високи оценки по химия и биология в дипломите. След първата година  ще се отсеят 80, но качествени, а след втората  ще си проличи кой става за лекар - ще останат най-добрите.
Автор: Албена Иванова