Ранен вечерен час? Ето как да промените това!

Какво да направя ,за да накарам родителите ми да ми отпуснат повече време навън!? Първо разбери  какво можеш да контролираш  в ситуацията. Това,което можеш  да направиш е да се прибираш  навреме, да си честен/на с родителите си

2009-12-24 12:21:18
Ранен вечерен час? Ето как да промените това!
Какво да направя ,за да накарам родителите ми да ми отпуснат повече време навън!?

Първо разбери  какво можеш да контролираш  в ситуацията. Това,което можеш  да направиш е да се прибираш  навреме, да си честен/на с родителите си за това къде се намираш,ако има вероятност да закъснееш да ги уведомиш. След това се придържай към плана.

Не  можеш да контролираш убежденията  на родителите си, както и това ,че те отговарят за теб.  Истината е ,че родителите,които обикновено са строги, искат да защитят децата си ,без да бъдат жестоки към тях. Също така могат да се притесняват от това с кого се срещаш и затова да ти определят ранен вечерен час.

Разбира се  други родители  си имат предопределени идеи  за това как трябва да стоят нещата и какво е добре да се направи за децата им . Обикновено тези родителите  имат опит от своето детство по този въпрос и знаят как се чувстваш. Ако този тип родители не попада в твоята графа ,ще ти бъде доста трудничко да се справиш с тях.

От  друга страна пък ,ако твоите майка и баща са отворени към дискусия,можеш да споделиш мнението си с тях. Да поискаш да обсъдите вечерния ти час и  да решите проблема. Попитай ги дали те спират само заради възрастта ти или има нещо друго,което би могъл/гла да направиш (да промениш) ,за да докажеш ,че си достатъчно зрял/а ,за да отговаряш сам/а за себе си.

За  по-добри преговори с родителите  в полза за теб ,би могло  да ползваш тези факти и  „доказателства” за зрялостта  и отговорността ти (разбира се ако са верни за теб:

   1. Имаш добри оценки в училище
   2. Прибираш се вкъщи навреме
   3. В състояние си да останеш буден/дна в час,без необходимостта от кафе или енергийни напитки.
   4. Рядко навлизаш в конфликти с някого.
   5. Рядко боледуваш,имаш стабилен сън и не се уморяваш лесно.

След като си обмислил/а добре своите привилегии и  какво можеш да контролираш  в ситуацията се насочи към родителите си и поговори с тях за такъв  вечерен час,който ще удовлетвори  и теб и тях.

Също така бъди готов/а за услуги или дейности от своя страна към родителите ти ,за да покажеш зрялост и отговорност. Не се изненадвай ако те пожелаят да пазиш стаята ти чиста и подредена,да помагаш на братчето или сестричката ти, да вършиш някоя от домакинските работи през седмицата и т.н. Най-добре прави малки неща,които правят впечатление на родителите, за да получиш това,което искаш. Най-добре се хвани да забършеш прахта, измий чиниите,изхвърли боклука, пази си подредена стаята, без родителите ти да искат това от теб. Така те ще забележат,че си вече по отговорен/на и по зрял/а ( но не го прави само веднъж и като ти позволят нещо след това да спреш.Прави го с желание-то се забелязва). Прави им малки изненади,които ще ги накарат да се почувстват добре.

Има още много много начини и хитринки,че да успеете да преодолеете ранния вечерен час,който ви е поставен. Бъдете по-отговорни , по- спокойни, говорете с родителите си, споделяйте тревогите си. По този начин те ще видят ,че вие искате да сте приятели с тях ,а не врагове. Ще си имате доверие и ще бъдете приятели. Няма по-хубаво нещо от това. Не отбягвайте родителите си. Те определено не желаят да ви направят зло,просто желаят да ви предпазят. Ако не сте съгласни с начина им на „предпазване” споделете го и поговорете. Със скандали нищо няма да се постигне освен нещата да се влошат още повече. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия