Историята за приказното коледно осветление

Първоначално коледни светлини са били използвани в Германия и то само в домовете на богаташи през 17 век. Тогава за осветление са използвали свещи. Слагани са по дърветата и то на места,където те да осветяват определени украшения висящи от клоните. С

2009-12-23 10:10:23
Историята за приказното коледно осветление
Първоначално коледни светлини са били използвани в Германия и то само в домовете на богаташи през 17 век. Тогава за осветление са използвали свещи. Слагани са по дърветата и то на места,където те да осветяват определени украшения висящи от клоните. Свещите са били закрепяни към дърветата с помощта на разтопен восък. От 1900 година са били използвани свещници, и през 1915г. те вече са от стъклени топки.

Тогава през 1882г.  помощникът на Томас Едисон, Едуард Джонсън, му хрумва идеята за електрически коледни светлини. Той осветява коледна елха в Ню Йорк с около 80 малки електрически крушки. 20 години излагали светлинките по магазините и били много купувани и използвани. През 1917 година избухва трагичен пожар от   коледни крушки в Ню Йорк и Алберт Садакка изобретява безопасни светещи украшения. Той натрупва милиони и по-късно фирмата става най-богатата компания за коледно осветление на име  NOMA Electric Company.

Украсяването на външни коледни дръвчета със светлинки  става много популярно в Северна Америка и скоро след това по целия свят. Декорирането на живо коледно дърво се прави от много хора и днес, дори те се стремят да го украсят още по-хубаво от собственото вкъщи.

Така  традицията за украса навън  се пренася и по домовете  и се разпространява все по-бързо  и по-бързо. Минават доста години, докато коледните светлини достигнат  такова качество и разнообразие, каквито ги познаваме днес  и каквито  можем да  закупим  от магазина. Различни изобретения помогнаха  сега  да можем да украсим елхите,къщите си, дворовете  си с най-разнообразни ярки светлини и Коледа да стане още по-красива, по-завладяваща, като  в приказка. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия