За сексизма

Може  да сте запознати  със сексизма,но малко хора разбират думата напълно. Сексизмът е вид  предразсъдък или  дискриминация основана  на пола. Този термин  до голяма степен  се основава на  дискриминацията

2009-12-21 09:13:33
За сексизма
Може  да сте запознати  със сексизма,но малко хора разбират думата напълно.

Сексизмът е вид  предразсъдък или  дискриминация основана  на пола. Този термин  до голяма степен  се основава на  дискриминацията на  жените,въпреки ,че и мъжете ,могат да бъдат дискриминирани поради пола им. Хората,които се занимават с този вид дискриминация се наричат сексисти.

Сексистите понякога  се опират на  „научни доказателства”,че  единият пол е  по-слаб, по-малък,  че е по-малко  успешен на работното си място,по-малко интелигентен. Това значи ,че единствено въз основа на пола сексистът прави оценка на някого за неговите способности, без дори да може да го докаже. Това е много невеж начин за третиране на хора.

Сексизмът се проявява  по различни начини като: използването на обидни думи и термини, изказване за другия пол въз основа на прибързани решения,заплащане на някого по-малко само заради неговия пол;някой ,който вярва,че е по-добър от някого от другия пол; всякаква дискриминация основана само върху пола на някого.

Да останеш без  позиция и да  си мълчиш ако  си жертва на  дискриминация е  най-лошото нещо,което  можеш да направиш. Изправи се срещу  този,който те  обижда, но се пази  от физическа опасност. Говори с близките  се за това, прави  семинари или срещи (училище,работно място) по този въпрос. Ако се чувстваш застрашен обърни се към полиция ,към органите на реда.

Не се страхувай  да се изправиш  и да говориш  за сексизма. Призови  твоето семейство  и приятели да  направят това. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия