Вижте Топ 10 на най-значимите научни открития на десетилетиетo

Научно-популярният американски телевизионен канал „Дискавъри” изготви класация на 10-те най-значими научни открития за последните десет години. Ето как изглежда тя: 1. Откритието, че скоростта на топене на ледниците е много по-бър

2009-12-20 13:33:50
Вижте Топ 10 на най-значимите научни открития на десетилетиетo
Научно-популярният американски телевизионен канал „Дискавъри” изготви класация на 10-те най-значими научни открития за последните десет години.

Ето как изглежда тя:

1. Откритието, че скоростта на топене на ледниците е много по-бърза, отколкото се считаше досега. Според учените съвсем скоро прочутата снежна шапка на Килиманджаро, както и на много други високи планински върхове по света, ще изчезне напълно. Северният ледовит океан пък през летния сезон ще остане без ледове, което ще доведе до значително покачване на нивото му и на заливане на огромни крайбрежни части – много градове и острови ще потънат в океана.

2. Създаване на картата на човешкия геном.

3. Откритието на учени от НАСА, че на Марс има вода.

4. Получаване на стволови клетки по етичен път, т.е. вече не е необходимо клонирането на ембриони за получаването на стволови клетки.

5. Управление на изкуствени крайници с помощта на мозъчни сигнали.

6. Откриването на над 400 екзопланети.

7. Откриване на целия скелет на най-стария прародител на човека – Арди. Находката е на около 4,4 милиона години – по-стара с цели 1,2 милиона години от досегашния най-стар прародител на Хомо сапиенс Люси.

8. Откритие на доказателства за съществуването на „тъмна материя”.

9. Изучаването на меките тъкани на динозаврите и откритата връзка между тях и съвременните птици.

10. Откриването на планетата-джудже Ерис, част от Слънчевата система.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия