В  повечето продукти произведени   от хранително-вкусовата промишленост се съдържат много  стабилизатори и други химични вещества, които са вредни за здравето ни, затова специалистите ни съветват да ги избягваме.  Понякога обаче нивото на токсините в суровите плодове и зеленчуци е много по-високо, отколкото след обработката им.
За някои хора определени плодове и зеленчуци не се препоръчват. Кои вещества са най-опасни за  здравето?
Цианогенни глюкозиди се съдържат в зеленчуци като  зелето, бялата ряпа, репичките и целината.  Тези продукти се препоръчват за профилактика срещу ракови заболявания, но влияят зле върху щитовидната жлеза. Това става,ако продуктите се консумират в суров вид.  Ако те се сварят, опасността за здравето намалява.
Соланинът се образува в картофите, ако те стоят на  пряка слънчева светлина. В такъв случай повърхността на картофите  позеленява от   отделянето на хлорофил. Точно това позеленяване е съпроводено от  образуването на соланин, който е опасен за здравето. За да се предпазим, трябва да обелим картофите дълбоко, тъй като най-високата концентрация е именно в кората. При обработката на пара или кипяща вода, нивото на соланин намалява до 40 процента.
Микотоксините са  едни от най-опасните за здравето химически вещества, които се появяват  в гъбичните образувания и  се срещат в хранители продукти, направени от зърнени  култури или орехи. Те могат да  причинят за ракови заболявания и цироза на черния дроб, както и  отслабване на имунитета.
Опитите с животни показват, че нитрозамините, които се формират  от нитратите и нитритите в стомаха също водят до ракови заболявания. Освен при  отглеждането на плодове и зеленчуци, нитрати се използват  и  като консерванти при  обработка на  месото, за да се удължи срокът на продуктите.  Най-често нитрати се срещат в спанака, репичките, зърнените култури и цвеклото.  
Автор: Албена Иванова