Тийнейджъри станаха депутати

След края на предпоследната  за годината сесия на Европейския парламент, в огромната зала "Луиз Вайс" , 500 тийнейджъри  от страните членки на ЕС седнаха на столовете на депутатите.  България бе представена от 25 възпитаници

2009-12-14 09:25:01
Тийнейджъри  станаха депутати
След края на предпоследната  за годината сесия на Европейския парламент, в огромната зала "Луиз Вайс" , 500 тийнейджъри  от страните членки на ЕС седнаха на столовете на депутатите.  България бе представена от 25 възпитаници на  частната езикова  гимназия "Евростандарт" в София.

По програмата "Евроскола" младежите  споделиха  своите очаквания и идеи за развитието на евроинтеграцията и  обмениха опит с връстниците си.

Председателят на парламента Йежи Бузек, който жеднага след избирането си, се срещна онлайн с младите хора на Европа смята, че младото поколение трябва да има възможност  да участва в европейския дебат.

Българските тийнейджъри се състезваха с връстниците си по важни теми като "Демокрация и гражданство",  "Околна среда, транспорт и енергетика", "Европейска година на творчеството и иновациите", "Образование" и най-важната - "Бъдещето на Европа".

В пленарната зала България имаше удоволствието да представи първа своето участие. Владислав Дунев и Михаела Михайлова от 12-ти клас го направиха на перфектен английски, за което получиха бурни аплодисменти. На младежите бяха задавани въпроси  засягащи структурите на  Европейския парламент и паметните дати в историята му.

Всеки въпрос бе задаван на различен , но официален  за европейската общност език. Двама българи стигнаха до четирите отбора - финалисти с най-много верни отговори.

Владислав Дунев участва в работната група "Бъдещето на Европа"  и се открои със своите итересни и нетрадиционни предложения и организаторски умения. Той разисква твърде важни неща - как да се интегрират дръжавите от бившия   Източен блок, кои нови езици да се наложат,  уместно ли е в Европейската общност да се говори един универсален език.

Тръпката за нашите представители е била голяма, но по-важни са опитът и знанията, които са придобили  за навиците и начина на мислене на връстниците  си от  другите страни.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия