Наша технология за развъждане на охлюви предизвика международен интерес

Симона Мoллова изпълнителен директор на Националния охлювъден клъстер , че съвместната работа на организацията и БАН, е довела до откриването на млечнокисела бактерия с изключителни лековити свойства в българските охлюви. Молова е на мнение, че с

2009-12-13 20:00:01
Наша технология за развъждане на охлюви предизвика международен интерес
Симона Мoллова изпълнителен директор на Националния охлювъден клъстер , че съвместната работа на организацията и БАН, е довела до откриването на млечнокисела бактерия с изключителни лековити свойства в българските охлюви.

Молова е на мнение, че след сензационното откритие, охлювъдите ни ще се превърнат в милионери.

Охлювите стават хитова стока в цял свят.Намират приложение както като деликатес в реномираните ресторанти,така и като основна съставка при производството на козметични продукти.Белтъците в охлювите не съдържат мазнини, което ги прави изключително полезни.По специален начин месото се дообогатява с прополис, етерика, мента, кератин, както и различни естествени аминокиселини, пробиотици и други.В козметичната индустрия, естракт от охлюви се използва в продукти с подмладяващо действие, премахващи петна и стрии от кожата.Охлювите лекуват и кожен рак по твърдение на производителите.

Най-голям интерес към българските охлюви е проявила Япония.Страната е готова да отпусне 2 милиона евро субсидия на НОК, ако организацията осигури 100 тона годишен износ към Япония.Цената на която охлювите ще бъдат изкупувани е 40 евро за килограм.Началото на износа най-вероятно ще започне през следващата година.Интерес към производството ни проявяват и страни като Франция, Испания, Италия и др. Преговори за партньорство и износ се водят и с Австрия.

Симона Моллова е категорична,че няма абсолютно никаква генно-модификация по отношение на охлювите,лечнокиселите бактерии, керотина и прополиса.Естествения път на получаване, обяснява високата цена на продукцията.
Автор: Tsveti

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия