Да се превърнеш от мъж в жена и обратното?

Международен екип от учени направи революционно откритие в областта на генетиката. Дълго време се считаше, че полът на човек се определя само от хромозомите X и Y още преди раждането, но съвсем скоро може да се окаже, че това не е точно така.

2009-12-12 21:30:35
Да се превърнеш от мъж в жена и обратното?
Международен екип от учени направи революционно откритие в областта на генетиката.

Дълго време се считаше, че полът на човек се определя само от хромозомите X и Y още преди раждането, но съвсем скоро може да се окаже, че това не е точно така.

Учените провели експеримент с възрастни женски мишки. При тях бил изкуствено „изключен” генът FOXL2, в резултат на което яйчниците на мишките започнали бавно да се превръщат в тестиси, които отделяли тестостерон като здрави мъжки мишки.

Във връзка с генът FOXL2 е разгледан и друг ген – SOX9. Оказва се, че при мъжете SOX9 е активен, а FOXL2 изключен, а при жените точно обратното. Откритието доказва, че полът се определя не само от хромозомите преди раждането, но и от активността на един от двата открити гена, които през целия живот на човека се борят, за да запазят действието си.

Проведените в лабораторни условия успешни експерименти с мишки дават основания на учените да считат, че подобна трансформация е възможна и при хората.

Революционното откритие може да доведе до появата на нови и по-ефективни методи при лечението на някои полови разстройства при децата, както и при осъществяването на нехирургични промени на пола.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия