Университетите на запад с все по-щедри предложения за стипендии

В последната година някои университети измениха на практиката си да не плащат нито цент на магистрите. Тъй като броят на  кандидатите да изкарат магистърска степен намалява във времената на криза, ред международни висши училища започнаха да прив

2009-12-08 10:51:32
Университетите на запад с все по-щедри предложения за стипендии
В последната година някои университети измениха на практиката си да не плащат нито цент на магистрите. Тъй като броят на  кандидатите да изкарат магистърска степен намалява във времената на криза, ред международни висши училища започнаха да привличат младежи с обещания за стипендии.

Университетът в Хелзинки, например, ще финансира студенти отличници, които изберат да се запишат в някоя от над трийсетте му магистърски програми.  Особено привлекателен е фактът, че обучението там е напълно безплатно, така че стипендиите  всъщност ще покрият разноските за живот. Сумата, която се дава, е 2500 евро, като за нея не се кандидатства, а тя се отпуска автоматично на хората, показали най-висок успех.

Някои от по-интересните магистратури, които финландският ВУЗ предлага са "Горски науки и бизнес", "Геоинформатика", "Преводна медицина", "Храна на живота" и др. Продължителността на обучението  е две години, като всички лекции и семинари са на английски език. Крайният срок на кандидатстване  за повечето пограми е 1 февруари 2010 г.

Европейското училище по мениджмънт и технологии /ЕSMT/  в Берлин пък дава стипендии за магистърската си програма по бизнес администрация. Програмата  се провежда на английски  език и е насочена към мениджъри с не по-малко от три години професионален стаж.

Любопитни магистртури предлага и Норвегия, макар че те не са подплатени със стипендии.  Голям плюс е обаче, че обучението в магистърска степен там е безплатно. Норвежкият технически университет обявява вече прием за следващата академична година за  повече от 20 програми. ВУЗ-ът се намира в град Трондхайм и обучава на английски в областта на архитектурата и на инженерните науки и технологии. Продължителността на обучение е 2 години.

За някои от магистратурите се изисква минимум 2 години трудов стаж по специалността.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия