Маргаринът влошава паметта

Безобидният на пръв поглед маргарин оказва значително влияние на интелектуалните способности на хората. Учени от Оукландския университет в Нова Зеландия доказали, че деца на 3,5-годишна възраст, на които редовно им е даван маргарин, показали на тесто

2009-12-07 11:47:07
Маргаринът влошава паметта
Безобидният на пръв поглед маргарин оказва значително влияние на интелектуалните способности на хората. Учени от Оукландския университет в Нова Зеландия доказали, че деца на 3,5-годишна възраст, на които редовно им е даван маргарин, показали на тестовете за интелигентност с 3 процента по-лоши резултати от другите. Засега не е ясно каква е причината за този ефект. Специалистите предполагат, че това се дължи на трансмазнините, получаващи се при производството на маргарин. Те могат да влошават паметта и да предизвикат нарушения в обмяната на веществата в организма. Трансмазнините също така запушват артериите и повишават риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания при децата.

За  съжаление и у нас   сандвичите  по програмата за безплатни закуски, в някои училища училища, да не кажем във всички, се предлагат намазани с маргарин.
Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия