6-ти декември-Никулден

Днес е денят на Св.Никола (свети Николай Мирликийски Чудотворец), който покровителства морето, моряците и рибарите. Според традицията на Никулден задължително на трапезата трябва да има някакъв вид риба като най-често това е шаран.Днешният ден е п

2009-12-06 18:07:10
6-ти декември-Никулден
Днес е денят на Св.Никола (свети Николай Мирликийски Чудотворец), който покровителства морето, моряците и рибарите.

Според традицията на Никулден задължително на трапезата трябва да има някакъв вид риба като най-често това е шаран.Днешният ден е професионалният празник на банкерите и търговците. Източноправославните християни почитат свети Никола като закрилник на мореплавателите.Легендите за светията разказват, че по време на силна морска буря,екипажът на кораб, пътуващ към Божий гроб, бил спасен благодарение на чудотворните молитви.

Според други митове св.Никола запушил дупка в кораба с шаран и възкресил един от моряците, паднал от най-високата мачта.В образа на чудотвореца се преплитат черти характерни за добродетелния християнин и едновременно с това на езическия бог Посейдон.Това е причината българинът да почита светеца като патрон на моряците и рибарите.Смята се, че гневът му причинява морските бури и урагани.Това е причината на 6-ти декември моряците да не предприемат пътувания по вода.

В Западна Европа днешния ден също се отбелязва подобаващо.В град Бари /Италия/ се съхраняват мощите на св.Никола, а празника се чества заедно от православни и католици.
В Холандия и Белгия днес също е важен ден за най-малките.В нощта на 5-ти срещу 6-ти дечицата остават обувките пред входните си врати с вярата, че добрият светец ще ги напълни с лакомства и малки подаръчета.

В много области на Запада празненствата за свети Никола се сливат с посрещането на Коледа.Светецът е този, на когото най-често се посвещава курбан след преживяно премеждие.

Днес повод да почерпят имат всички, носещи имена като Никола,Николета,Нина и Ненка, както и всички моряци, търговци и банкери. Автор: Tsveti

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия