Потребителите, които искат да се оплачат, че се нарушава забраната за тютюнопушене на обществени места, вече могат да го направят чрез готовата онлайн форма в сайта на Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) на адрес http://www.bnap.org/?page_id=540.

От страницата може да се разпечата и примерен формуляр за жалба, която да се изпрати по пощата, чрез куриер или да се внесе лично в регионалните подразделения на Инспекцията по опазване на околната среда (РИОКОЗ). Моделът на заявление се намира на http://www.bnap.org/?page_id=541.

БНАП изпълни  проект на Министерството на здравеопазването (МЗ) за “Създаване на капацитет за ефективно прилагане на законовите забрани за тютюнопушене на обществени места в България” и го представи на пресконференция, която се проведе в МЗ днес. Проверка на асоциацията показва, че потребителите не са достатъчно активни, когато трябва да се оплачат за нарушаване на забраната за тютюнопушене. Сигналите до контролните органи са малко, а една от причините е, че хората не знаят до кого да адресират жалбата си.

В България в  момента има частична забрана за тютюнопушене, която обхваща закритите публични места (като училища, детски градини и университети, културни учреждения), интернет клубове, градския транспорт, работните помещения и обектите за производство и търговия с храни. 
 
В заведенията и ресторантите трябва да има места за пушачи и непушачи, както и вентилационна система. Глобата за нарушителите е от 50 до 100 лв., а при повторно нарушение - от 100 до 300 лв. Имуществените санкции за собственици на заведения или фирми са в размер от 500 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. От 1 юни 2010 г. в България изцяло ще бъде забранено тютюнопушенето на закрити обществени места, включително в баровете и ресторантите.

Въпреки санкциите, забраната почти не се спазва. Сред най-драстичните нарушения е тютюнопушенето в лечебните и здравни заведения. През 2005 г. Националната асоциация против тютюнопушенето изнесе данни от свое проучване, според което 33.9% от лекарите пушат редовно. От тях 1/3 го правят пред пациентите си.

В тютюневия дим се съдържат над 4 800 химични съединения - никотин, въглероден оксид, кадмий, арсен, хром, нитрозамини, бензпирени, амоняк, формалдехид, серен диоксид и други. Всеки човек, изложен на тютюнев дим, вдишва тези вещества. При непушачи, изложени на цигарен дим вкъщи, рискът от рак на делите дробове или заболяване на сърцето е с 25% по-висок. Заплахата се увеличава до 60% при излагане на тютюнев дим на работното място или на други обществени места.

Димът от горящия  край на цигарата попада директно във  въздуха. Той е по-опасен от струята, която пушачът издишва, защото съдържа два пъти повече никотин и катрани, 5 пъти повече въглероден оксид, 73 пъти повече амоняк, 3 пъти повече бензпирен, повече кадмий. Около 85% от дима в затворените помещения е именно такъв, а по статистика хората прекарват 90% от времето си на затворено.

Децата на родители пушачи са най-уязвими. Те боледуват до 3 пъти по-често от децата на непушачите - от бронхити и пневмония, страдат от сълзене на очите, дразнене на носа и гърлото, по-чести простудни заболявания и кашлица, главоболие, отпадналост, ускоряване на пулса и други.
Автор: Александър Ненов