Подайте оплакване онлайн за тютюнопушене на обществени места

Потребителите, които искат да се оплачат, че се нарушава забраната за тютюнопушене на обществени места, вече могат да го направят чрез готовата онлайн форма в сайта на Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) на адрес http://www.bnap.

2009-12-06 17:01:00
Подайте оплакване онлайн за тютюнопушене на обществени места
Потребителите, които искат да се оплачат, че се нарушава забраната за тютюнопушене на обществени места, вече могат да го направят чрез готовата онлайн форма в сайта на Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) на адрес http://www.bnap.org/?page_id=540.

От страницата може да се разпечата и примерен формуляр за жалба, която да се изпрати по пощата, чрез куриер или да се внесе лично в регионалните подразделения на Инспекцията по опазване на околната среда (РИОКОЗ). Моделът на заявление се намира на http://www.bnap.org/?page_id=541.

БНАП изпълни  проект на Министерството на здравеопазването (МЗ) за “Създаване на капацитет за ефективно прилагане на законовите забрани за тютюнопушене на обществени места в България” и го представи на пресконференция, която се проведе в МЗ днес. Проверка на асоциацията показва, че потребителите не са достатъчно активни, когато трябва да се оплачат за нарушаване на забраната за тютюнопушене. Сигналите до контролните органи са малко, а една от причините е, че хората не знаят до кого да адресират жалбата си.

В България в  момента има частична забрана за тютюнопушене, която обхваща закритите публични места (като училища, детски градини и университети, културни учреждения), интернет клубове, градския транспорт, работните помещения и обектите за производство и търговия с храни. 
 
В заведенията и ресторантите трябва да има места за пушачи и непушачи, както и вентилационна система. Глобата за нарушителите е от 50 до 100 лв., а при повторно нарушение - от 100 до 300 лв. Имуществените санкции за собственици на заведения или фирми са в размер от 500 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. От 1 юни 2010 г. в България изцяло ще бъде забранено тютюнопушенето на закрити обществени места, включително в баровете и ресторантите.

Въпреки санкциите, забраната почти не се спазва. Сред най-драстичните нарушения е тютюнопушенето в лечебните и здравни заведения. През 2005 г. Националната асоциация против тютюнопушенето изнесе данни от свое проучване, според което 33.9% от лекарите пушат редовно. От тях 1/3 го правят пред пациентите си.

В тютюневия дим се съдържат над 4 800 химични съединения - никотин, въглероден оксид, кадмий, арсен, хром, нитрозамини, бензпирени, амоняк, формалдехид, серен диоксид и други. Всеки човек, изложен на тютюнев дим, вдишва тези вещества. При непушачи, изложени на цигарен дим вкъщи, рискът от рак на делите дробове или заболяване на сърцето е с 25% по-висок. Заплахата се увеличава до 60% при излагане на тютюнев дим на работното място или на други обществени места.

Димът от горящия  край на цигарата попада директно във  въздуха. Той е по-опасен от струята, която пушачът издишва, защото съдържа два пъти повече никотин и катрани, 5 пъти повече въглероден оксид, 73 пъти повече амоняк, 3 пъти повече бензпирен, повече кадмий. Около 85% от дима в затворените помещения е именно такъв, а по статистика хората прекарват 90% от времето си на затворено.

Децата на родители пушачи са най-уязвими. Те боледуват до 3 пъти по-често от децата на непушачите - от бронхити и пневмония, страдат от сълзене на очите, дразнене на носа и гърлото, по-чести простудни заболявания и кашлица, главоболие, отпадналост, ускоряване на пулса и други. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия