Студентски град ще стане Харвард

Възможно ли е Студентски град да заприлича по нещо на Харвард? Всеки, който е виждал квартала със занемарени зелени площи, окърпени фасади, парцаливи  сергии и навъртащи се край тях  бездомни кучета, ще отговори отрицателно. Особено, ако&

2009-11-29 12:27:11
Студентски град ще стане Харвард
Възможно ли е Студентски град да заприлича по нещо на Харвард?
Всеки, който е виждал квартала със занемарени зелени площи, окърпени фасади, парцаливи  сергии и навъртащи се край тях  бездомни кучета, ще отговори отрицателно. Особено, ако  имаш представа от  вечерния живот на квартала, чиято емблема са дискотеките с мощна чалга, ти е трудно да си представиш каквато и да било  академична нотка в така нареченото градче на студентите.

Въпреки това, обаче, то има вече нов устройствен план, чиито амбиции са да го превърне, ако не в Харвард, то поне в университетска зона от западен тип, където чалгата и амбулантната търговия са оставени отвъд оградата.  Лошото е, че от реализацията му ни делят цял куп пари, каквито  държавата поне засега няма.
Проектът на Столична община, който  се подкрепя и от студентските организации, предвижда градчето да бъде разделено на 12 кампуса. Първоначалната идея беше за шест, но впоследствие под натиска на студенти и ректорски ръководства се стигна до удвояването им. Четири от тях ще бъдат в близост до сградите на седемте университета,  които  се намират  в квартала, а останалите ще обхващат общо 50 блока, в които сега живеят, както студенти, така и външни лица.
Кампусите ще бъдат изцяло  свободни от търговия, магазини и дискотеки и ще бъдат пригодени за академични нужди. Замисълът е между блоковете да има зелени площи, студентски кафенета /но не и дискотеки/, а самите кампуси могат да бъдат отделени с огради.

Някои от идеите предвиждат дори фейс контрол и видеокамери. Всеки кампус ще има отделна охрана, която ще обхваща 7-8 блока, така че да бъде гарантирана сигурността на живеещите там.

За да се обособят кампусите, се налага да бъдат съборени някои от сега построените дискотеки и кръчми, а други ще бъдат приспособени за академични нужди. В момента е планирано събарянето на 5 вече построени незаконно заведения. Благодарение на този план бе предотвратено вдигането на още 14 незаконни магазини и кръчми на университетската територия.  За да бъде върната земята изцяло на ВУЗ-овете, плановете са реститутите да бъдат обезщетени с пари или терени на друго място. Няма обаче точни сметки колко би струвало на държавата цялостното  удовлетворяване на претенциите на реститутите, тъй като те водят войни с общината за компенсации, все едно притежават терени от число злато. Ще бъде приета категорична забрана, дори някой да притежава частен имот там, да не може да строи каквото и да било на университетска територия. Според  главният архитект на столицата  Петър Диков, това е един положителен елемент на плана.

Протестите на студентските организации успяха да спасят и три блока, които за малко щяха да отпаднат от и без това оскъдните университетски притежания, тъй като досегашният устройствен план ги вкарваше на територията на "Малинова долина".  С най-новата корекция блок 50, 60 и 61 отново стават студентска територия.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия