Мъртво море се превръща в локва

Най-соленото езеро в света – Мъртво море, е застрашено от пресъхване. Нивото на водният басейн, който има важно географско, историческо и екологично значение намалява с около един метър на година. На много места дъното му е оголено до един

2009-11-29 12:04:09
Мъртво море се превръща в локва
Най-соленото езеро в света – Мъртво море, е застрашено от пресъхване.

Нивото на водният басейн, който има важно географско, историческо и екологично значение намалява с около един метър на година. На много места дъното му е оголено до един километър.

Всичко това в основата си се дължи на разрушителната човешка дейност, която до 2050 г. може да се окаже наистина пагубна за Мъртво море. Още от 60-те години на миналия век Израел, Йордания и Сирия започват да отклоняват водите на река Йордан (най-големият и най-важният приток на Мъртво море), за да я използват с промишлени и селскостопански цели. По този начин едва 5% от водите на реката достигат до соленото езеро.

Индустриалната дейност в района, както и влошаването на климата в световен мащаб също оказват негативно влияние върху пресъхващия воден басейн, тъй като количеството на валежите през последните няколко години е силно намаляло.

И въпреки реалната заплаха от изчезването на Мъртво море – една прекрасна туристическа дестинация, засега сериозни мерки не се взимат. Единствено Йордания показа загрижеността си към пресъхващото езеро – страната реши сама да изгради тръбопровод, който да прехвърля вода от Червено в Мъртво море. За целта държавата отдели 2 милиарда долара. Това обаче не е достатъчно за опазването и съхраняването на най-соленият воден басейн в света. Ето защо израелският министър на околната среда възнамерява да постави въпроса като една от главните теми на срещата за климата в Копенхаген следващия месец.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия