Извънкласна форма "Светулка"

"Аз съм светулка, защото вярвам в светлината на доброто, любовта и приятелството. Светлина от светлина се ражда! Нека земята под краката ми, кръвта във вените ми, вятърът в косите ми, пламъкът в сърцето ми бъдат свидетели. Нека дедите ми ме благ

2009-11-27 14:55:57
Извънкласна форма
"Аз съм светулка, защото вярвам в светлината на доброто, любовта и приятелството. Светлина от светлина се ражда! Нека земята под краката ми, кръвта във вените ми, вятърът в косите ми, пламъкът в сърцето ми бъдат свидетели. Нека дедите ми ме благословят! Ще бъда светулка. Сега и завинаги!". Тази клетва с разтуптени сърца и със запалени свещи  в ръце положиха 300 деца от София, Етрополе и Копривщица. С нея те дадоха обет, че ще правят добро - за себе си, за своето семейство и приятелите, за града , в който живеят, за природата и целия свят.

В продължение на една година момичетата и момчетата от  клуб "Светулка"  разпалваха в сърцата си огъня на сърдечност и съпричастие, като дариха на свои връстници от социалнослаби  семейства дрехи и обувки, научиха се как да спасяват човешки живот в бедствени ситуации, трогнаха своите баби и дядовци със специално организиран за тях концерт по повод Международния ден на възрастните хора. Загрижени за майката Земя, те почистиха места, замърсени от недобросъвестни туристи и засадиха борчета. Тази прекрасна инициатива, предназначена за ученици от 1-ви до 4-ти клас, е спечелила финансиране от Европейския социалена фонд.

Като всичко ново, проектът "Светулка" бил посрещнат с недоверие и дори с подозрение от страна на родителите. Така колебливо прави първите си стъпки новото начинание, обединило 12 групи от София, 6 в Етрополе и с. Лопян и 4 в Копривщица.

Организирано е посещение в пожарната. Там огнеборци запознали  децата с правилата за действие при пожар.  Дълбоко впечатлени от тази среща, много момчета вече мечтаят да станат пожарникари. Не по- малко полезни неща децата научили и от доброволците от Българския червен кръст. Въоръжени с мегафони и носилки, те илюстрирали различни бедствени ситуации и показали какво се прави в такива условия.

С идеите на клуба децата запалили  и  своите родители.  Пресметнали колко вредни газове отделя в атмосферата автомобилът и вече са убедени, че е неоправдано да се ходи навсякъде с кола.  И на малки, и на големи нищо не пречи, докато си мият зъбите, да спират водата. И макар, че още са малки, учениците вече приемат философски многообразието на света и са толерантни към различията в него. В "Светулка" място са намерили и "трудните"  деца - тези, които живеят в проблемна  семейна среда или страдат от увреждания.

За да продължи  "Светулка" да свети и през следващата година, трябва да се напише проект, който да получи финансиране. А в Етрополе и Копривщица родители и възпитатели са толкова въодушевени от постиженията  на детския клуб, че са решили сами да  поемат разходите му.

Пилотният проект  в София, Копривщица и Етрополе с малко усилия може да се приложи успешно и в други градове. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия