Римски дворец край Шератон

Римски дворец пред "Шератон" ще стане атракцията на столицата. Древният палат на император Константин ще бъде изваден на бял свят догодина. Такива са плановете  на главния архитект на София Петър Диков.  Идеята е руините  да

2009-11-27 14:43:10
Римски дворец край Шератон
Римски дворец пред "Шератон" ще стане атракцията на столицата. Древният палат на император Константин ще бъде изваден на бял свят догодина. Такива са плановете  на главния архитект на София Петър Диков.  Идеята е руините  да бъдат разкрити и реставрирани. Така градът ни ще съперничи на Рим. Дворецът на Константи  е скрит точно под "Шератон"  Два са вариантите, които  се обсъждат. Единият е древната главна улица на града да бъде   под стъклен похлупак. Другата е да остане под  земята, за да се върже с   античните находки  пред бившия партиен дом. В момента се работи върху откриващите се руини в района на паркинга на ЦУМ.

Резиденцията на Константин е обхващала и пространството от "Шератан" под бившия Кореком на улица "Калоян, а точно под хотел "Рила" са прочутите Константинови бани.  На Константин, първият християнски император, принадлежи  фразата "Сердика е моят Рим". Императорът е прекарвал лятото с целия си двор в Сердика, в своята резиденция, откъдето е управлявал империята си.  Затова през  IV в.  дворецът е  заемал цял квартал на града , наречен "Константинов квартал"  През XIII в. това, което е оцеляло след многобройните варварски нашествия и войни е превърнато в градската резиденция на севастократор Калоян.  Предполага се, че малката църква "Св. Николай" на ул" "Калоян" е била негов семеен параклис.

Днес от блясъка на римска Сердика над земята се вижда сравнително малко - портата на крепостта в подлеза между Президентството и Министерския съвет, ротондата  "Св. Георги" в двора на Президентството,  античните стени и средновековната църква "Св. Петка Самарджийска", разбира се и църквата "Св. София".
Няколко милиона лева ще глътнат разкопките на двореца, но инвестицията си струва, за да разкрие на света бляскавото ни мнало.    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия