Белгия ще бори затлъстяването с данъци?

Работна група, съставена от представители на Itinera Institute, предложи на белгийците да се борят със затлъстяването в страната чрез въвеждане на данъци върху напитките с високо съдържание на захар. Проблемът със затлъстяването е изключително ак

2009-11-25 21:15:11
Белгия ще бори затлъстяването с данъци?
Работна група, съставена от представители на Itinera Institute, предложи на белгийците да се борят със затлъстяването в страната чрез въвеждане на данъци върху напитките с високо съдържание на захар.

Проблемът със затлъстяването е изключително актуален за всички развити страни. В Белгия от наднормено тегло страдат около 20-30% от населението. Това според учените е и една доста плашеща статистика.

Ето защо от Itinera Institute предлагат всички напитки, съдържащи захар, да бъдат облагани с данъци в размер на 3 евроцента за литър. Реално поскъпването няма да се усети от потребителите, тъй като една Фанта от 0,33 л вместо 51 след нововъведението ще струва 52 евроцента, а бутилка Пепси от 1,5 л вместо 1,03 ще струва 1,08 евро.

В бюджета на страната обаче се предвижда всяка година да постъпват приходи в размер до 36 милиона евро, които ще могат да бъдат разпределяни за различни програми, имащи за главна цел борбата с излишните килограми и масовото затлъстяване на населението.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия