Имаме си нов министър на образованието

Просветното министерство отново се сдоби с мъж за началник. Това е доцент Сергей Игнатов, който през последните три месеца бе зам.-министър  във ведомството на Йорданка Фандъкова. Новият министър  заяви, че няма да обещава повече пари за

2009-11-20 11:00:05
Имаме си нов министър на образованието
Просветното министерство отново се сдоби с мъж за началник. Това е доцент Сергей Игнатов, който през последните три месеца бе зам.-министър  във ведомството на Йорданка Фандъкова.

Новият министър  заяви, че няма да обещава повече пари за каквото и да е, тъй като ги няма в бюджета. Той уточни, че университетите, които имат добре  защитени проекти, ще получат пари за наука. Има 13 висши училища, които харчат  средствата си за какво ли не, отчитат се некоректно и към тях ще имаме друго отношение, предупреди Игнатов. Министърът подхвана и БАН, като пожела академията да не се превръща  "от национална в музейна ценност". В БАН  и досега се поддържа една номенклатура, която вместо да е лидер  в научните разработки и да спомогне на страната в кризата, крепи съответната власт години наред.

Новият министър ще помогне на ръковидителя на БАН акад. Никола Съботинов с всики реформи, а началото ще е пенсиониране на 500 от служителите в академията.

Доц. Сергей Игнатов е един от малкото родни египтолози. Всяка година той води студентите си до египетските пирамиди.

Новият просветен министър е роден на 6 август във Видин. Докторската му степен е от Санктпетербургския държавен университет, има и специализация в Оксфорд. Работил е в Института по тракология на БАН и  факултета по класически и нови филологии на СУ "Св. Климент Охридски".     Игнатов става особено полулярен, след като през 2002 г. заема поста ректор на най-големия частен ВУЗ у нас - Нов български университет. За няколкото си години начело на висшето училище, Игнатов показа завидни мениджърски умения. Разшири академичните програми, покани известни лектори и до голяма степен промени нагласата, че платено учат само тези, които не ги бива за нещо друго. В академичните среди Игнатов е известен като един от най-изявените привърженици на радикални реформи в науката , в раздаването на научни степени и звания. Вероятно напредничавото му мислене и доказани управленски качества са накарали премиера да го посочи като заместник на Йорданка Фандъкова, а след това и за неин наследник. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия