Дъжд от падащи звезди в 4 поредни дни

Един от най-зрелищните годишни метеоритни потоци – Леониди, започна вчера. Очаква се продължителността му да бъде около 4 дни. Леонидите представляват метеорен поток, породен от преминаването на Земята през облака от отломки на кометата 55

2009-11-18 16:31:34
Дъжд от падащи звезди в 4 поредни дни
Един от най-зрелищните годишни метеоритни потоци – Леониди, започна вчера. Очаква се продължителността му да бъде около 4 дни.

Леонидите представляват метеорен поток, породен от преминаването на Земята през облака от отломки на кометата 55Р/Темпъл-Тътъл. Макар и потокът да предизвиква „звезден дъжд” на всеки 33 години, а последният път, когато това се е случило, да е бил през 1998 г, учените обещават тези дни отново да станем свидетели на зрелищен спектакъл. Той ще е възможен благодарение на близостта на нашата планета с центъра на облака от кометни отломки, оставен през 1466 г.

Вчера беше пикът на метеоритния поток, като астрономите обещаваха до 500 падащи звезди на час. Днескашната нощ обаче също няма да е за пренебрегване. Тя обещава до 300 метеорита на час, които ще могат да се наблюдават най-добре от Азия. В Европа метеоритния дъжд ще може да се наблюдава само ако потокът продължи по-дълго от очакването. Ако това се случи – не пропускайте да си пожелаете нещо, когато видите падаща звезда. :)
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия