Повече автономия за училищата

Училищата да се сдобият в повече автономия, отколкото имат сега и сами да решават как да прилагат на практика образователните политики, това е част от философията на новия закон за училищно и предучилищно  образование. По този начин  на учи

2009-11-16 15:51:54
Повече автономия за училищата
Училищата да се сдобият в повече автономия, отколкото имат сега и сами да решават как да прилагат на практика образователните политики, това е част от философията на новия закон за училищно и предучилищно  образование. По този начин  на училищните ръководства се  предоставят много по-големи права да решават как точно да се организира учебният процес и какво да запишат във вътрешните правилници. Те ще трябва сами да преценяват дали да имат специални изисквания към децата и учителите за външния вид.  По-широки права ще има и училищното настоятелство - ръководството на училището ще трябва да се консултира с родителите за повечето от решенията си.

Учителите, които работят добре с компютър, може да получават по-високи суми в рамките на диференцираното заплащане. Идеята  обаче е те не само да могат да го ползват  за лични нужди, а и да го превърнат в част от обучението, като качват уроци там и онагледяват новия материал по учебните предмети. Все още обаче има училища, където няма достатъчно компютри.

В бюджета за следващата година независимо от корекциите му са намерени пари за целодневно  обучение на всички първолаци и за задължителна забавачка на петгодишните деца.  По желание директорите ще могат да въведат целодневно учене и за по-големите, ако успеят да заделят средства за това. За обновление на материално-техническата база се падат по 23 лева на дете, а издръжката на ученик е 1376 лева.
Частните училища ще настояват да получават частична държавна субсидия на базата на броя ученици, които приемат.  Техният мотив е, че по конституция, децата имат равни права на образование, затова държавата не бива да ги лишава от издръжка. Ако предложението се приеме, таксите в частните училища ще паднат. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия