Как парите ни да работят за нас?

На първо място трябва да променим мисленето си, така че всеки разход да приемаме за инвестиция. Богатите хора правят сметката си много по-добре от бедните и знаят дори когато купуват минерална вода, дали си струва или не. Ключовото правило е не

2009-11-16 09:57:46
Как парите ни да работят за нас?
На първо място трябва да променим мисленето си, така че всеки разход да приемаме за инвестиция.

Богатите хора правят сметката си много по-добре от бедните и знаят дори когато купуват минерална вода, дали си струва или не.

Ключовото правило е не колко пари имаш или колко изкарваш, а колко задържаш. Има богати наследници, спортисти с високи доходи, спечелили от лотарията, които бързо харчат парите си и стигат до просешка тояга.

Именно затова ключовото е колко задържаш и богат е не този които получава повече, а този който харчи по-малко отколкото получава.

Как обаче да преценим коя инвестиция (разход) си струва и коя не?
На първо място трябва да се научим да правим разлика между актив и пасив.

Проблема на спечелилите от лотария или спортистите в активна възраст, е именно че купуват пасиви, а не активи.

Да разгледаме случая с човек спечелил 100 000 лв. от тотото.
С тези пари той се разпуска, почива на море, храни се в ресторанти, купува си домакински уреди. Възниква обаче проблем. Иска да си вземе кола за 50 000 лв. и има тези пари, но решава че, ще му останат много малко ако даде 50 000 лв. за кола и я взема на лизинг, плащайки само 10 000 лв. първоначална вноска.
Решава обаче и мебелите и домакинските уреди да купи на лизинг. Прави и ремонт.

Когато се оглежда след 1 г. е останал с 5 хил. лв. и ежемесечни разходи от 3 хил. лв. на месец за лизинг на колата, мебелите и домакинските уреди. Свикнал е да пие скъпо уиски и мезета и не се усеща навреме, че трябва да се откаже от това.
Всякакви роднини и приятели са го полазили и всяка вечер са в него.

Печалбата му от 100 000 лв. от тотото го довежда до просешка тояга, с много по-големи разходи, преди съдбата да кацне на рамото му.

Къде е проблема му?
Това е че той е купувал пасиви, а не активи.
В групата на пасивите влизат автомобила (особено скъпите и с голям разход), апартаментите (особено ненужно голямите и в скъпи квартали), дрехите, домакинските електроуреди.
Активи са депозитите, инвестициите в акции. Също така недвижими имоти, когато носят добър доход от наем, спестяват разхода за наем и не носят големи разходи за ремонт.
Трябва с ясно съзнание да знаете че купувайки велосипед, купувате пасив, освен ако не ходите на работа с него.
Трябва да знаете, че купувайки си постоянно все по-мощен компютър купувате пасив. Тоест добър компютър, вършещ ви идеална работа е актив, докато скъп, с прекалено много мощност и параметри се превръща в пасив.

Добрата стара поговорка, че най-доброто е враг на доброто е валидна.

Дилемата при правенето на разходи е дали те ще ви направят по квалифицирани, с повече ползотворни контакти и дали ще замените по-скъпо хоби с по-евтино.

Ако по-добрия компютър не е за удоволствие, а искате да развивате уменията си и да станете аниматор или архитект, то тогава е инвестиция.
Ако отидете на море, с човек, който може да ви бъде полезен в живота, то това е инвестиция в актив.
Ако отидете обаче на почивка с човек който ви дърпа назад, то това е чиста загуба, дори двойна.

Разбира се разходите за алкохол и цигари са чиста инвестиция в пасив. Не само че носят разходи веднага, но и създават здравословни проблеми, за които ще плащате след време. Алкохола носи и риска да направите глупост в нетрезво състояние (нежелана бременност, хващане на СПИН при секс без предпазни средства, участие в побой (който може да доведе до смърт на някой от участниците)) и т.н.

В общия случай обикновените хора са в капана на пасивите. Ако не купят пасив Х, ще купят пасив У.
Важното е да излезете от него и да започнете да купувате активи. Депозита е подходящ актив, защото хем ви носи лихва всеки месец, хем парите си остават готови за ползване.

Акциите са още по-добър актив, особено докато сте млади, защото ще имате време да се учите, а всички се учат от проба-грешка.
Тук темата е голяма, като може да очаквате допълнителният материал. Засега трупайте парите в банка и като се съберат 1000 лв. започвате инвестициите.

Успех.
И не забравяйте, като станете на 25 съучениците ви, ще сипват бензин по бензиностанциите, а вие ще си клатите краката на морето.

Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия