Паниката около т.нар.”свински грип” се завъртя около факта на смъртните случаи и повсеместното разпространение на вируса. Въпреки глобалността на този вид грип, A(H1N1) не е чумата на новото хилядолетие и определено не заслужава паниката около името си. За новия вирус се смята, че е мутация на свински, птичи и човешки грип.

Разпространението на новия грип се определя като епидемия с особено големи размери – т.нар. пандемия. Заразени са хиляди по територията на 5 континента и болните увеличават непрекъснато броя си. Така е и със сезонния грип, който познаваме, но никой не отчита тези факти, а допълва към така или иначе избухналата епидемична Паника. Смъртните случаи от познатия ни грип са стотици пъти повече от тези при свинския на територията на страната ни. Смъртността в следствие на H1N1 е изчислена към ~0,005% от заразените до момента и се дължи до голяма степен на усложненията при болните. Решаваща роля играе своевременното установяване на вируса в организма и адекватното му лечение. При започнато лечение на втори-трети ден от проявата на симптомите, то трае не повече от две седмици. Лекарства и ваксини срещу свински грип се продават в аптеките, срещу медицинска рецепта.

Симптомите са като при сезонния грип, но са по-изострени – първия ден температурата рязко се покачва, достига до 40 градуса, наблюдава се хрема, болки в гърлото, ставите, мускулите, главата.Вирусът навлиза в организма от допир, по въздушно-капков път и бързо достига белия дроб. Опасно става при развитието на пневмония – на този вид усложнение се дължат фаталните случаи.

За да се предпазите от евентуално заразяване, избягвайте оживени места, не контактувайте с болни и спазвайте хигиенните норми – мийте редовно ръцете си със сапун, не ги лапайте, не си гризете ноктите, не си пипайте очите, носа, не допринасяйте към съсипването на защитните реакции на организма като го атакувате с микроби от чужди чаши, цигари, гланцове за устни и пр., хранете се здравословно, за да заздравите имунната си система, спортувайте и не се паникьосвайте при наличието на хора с маски в рейса – всеки прави, каквото може. Маските са препоръчителни за употреба от болните – за да не заразяват останалите, но ефектът им се губи след около 2 часа употреба, тъй като от влагата при дишането, влакната на маската се превръщат в мокър филтър, който прави пътя на вируса по-лесен до дихателните пътища.

Ако имате съмнения относно това дали сте болни, консултирайте се с лекар като избягвате контакт с много хора, за да не ги заразите. Не се паникьосвайте, епидемията е преодолима, а светът е свидетел на много по-ужасни заболявания, ако това може да бъде успокоение...
Автор: Александър Ненов