Днес е петък 13-и. Вие страхувате ли се от днешния ден?

Днеска е петък 13-и. За някои хора този ден е изпълнен с негативни неща, но други го приемат нормално и даже им върви, всичко е въпрос на вътрешна нагласа. Хени Форд, например, е отказвал да прави бизнес на петък 13-и. Много хора отказват да пътуват

2009-11-13 13:38:24
Днес е петък 13-и. Вие страхувате ли се от днешния ден?
Днеска е петък 13-и. За някои хора този ден е изпълнен с негативни неща, но други го приемат нормално и даже им върви, всичко е въпрос на вътрешна нагласа. Хени Форд, например, е отказвал да прави бизнес на петък 13-и. Много хора отказват да пътуват на днешната дата, взимат си отпуска, за да прекарят деня вкъщи, където според тях е най-безопасно. Страхът от петък 13-и си има и своето име - параскевидекатриафобия. Между 18 и 20 милиона американци се страхуват от днешната дата. Хората си купуват и доста книги на такава тематика, за да си отговорят на въпросите, които им изникват за днешната дата и дали наистина има от какво да се страхуват или това е ден като ден. Колкото по-стресиран е един човек, толкова по-суеверен е той, защото търси причина за неговите падения.

Страхът от петък 13и идва от християнството и се корени в митологията на северните страни. Една легенда разказва, че имало 12 богове, които се събрали да се веселят във Валхала. Имало един непоканен 13-и бог, богът на разрушението Локи, който се появил неканен на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, богът на веселието и радостта. След като Балдур бива убит, Земята потънала в тъга и мрак. На петък 13-и вещиците си организират сборове. Иисус Христо също е разпънат на този ден.

Най-повлияни от петък 13-и са американците. От военноморския флот не пускат кораби във водата на този ден и дата. 80% от асансьорите в хотелите нямат копче за 13-ия етаж. В хотелите няма стая №13, в самолетите няма 13-и ред. Всеки човек е суеверен и това е напълно нормално, все пак колко от нас казват "Наздраве", когато някой около тях кихне? А знаете ли от къде идва това суеверие? Навремето хората са смятали, че когато човек кихне душата му може да излети от тялото и затова те са го благославяли като му казват "Наздраве". Доста от нас и чукат на дърво, когато кажат или си помислят нещо лошо, други си имат късметлийски вещи, които носят на изпити, контролни, интервюта за работа. В това няма нищо лошо и странно, защото така човек се успокоява и дава всичко най-добро от себе си във важен за него ден.

Тази година днешния петък 13-и е трети поред, но догодина ще има само един - на 13-и август. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия