Коалите ще изчезнат до 30 години, ако не се вземат мерки

Природозащитниците предупреждават, че коалите може да изчезнат до 30 години и е нужно те да бъдат обявени за защитен вид. Броят на сладките животинки е намалял с повече от 50% за последните шест години. Причините са няколко - човешката дейност, която

2009-11-10 14:52:38
Коалите ще изчезнат до 30 години, ако не се вземат мерки
Природозащитниците предупреждават, че коалите може да изчезнат до 30 години и е нужно те да бъдат обявени за защитен вид. Броят на сладките животинки е намалял с повече от 50% за последните шест години. Причините са няколко - човешката дейност, която разрушава естествената им среда, климатичните промени, които настъпват в последно време и различни заболявания. В момента в Австралия живеят между 43 и 80 хиляди коали, докато през 2003 година броят им бил 100 хиляди.

Голяма част от пухкавите мечета са умряли след настъпила епидимия от хламидия. Хламидиите се предават единствено по полов път. Друга част от мечетата са умряли заради постоянното намаляване на естествената им среда и заради сухия климат, който доста влошава качествата на основната им храна - евкалиптовите листа. Заради липсата на качествена храна те отслабват драстично и това влошава здравето им.

Ако правителството не вземе някакви мерки и не бъдат обявени за защитен вид, коалите наистина ще изчезнат до 30 години. До преди години се правеха опити да се ограничи размножаването на мечетата, дори имаше и отвратителни предложения  - да се избият част от тях. Към днешна дата обаче популацията им е драстично намаляла.

Въпреки че коалата е емблема на Австралия, пухкавите мечета няма да се ползват с предимство и не е сигурно дали ще успеят да се преборят и да бъдат обявени за защитен вид. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия