Бебетата плачат на родния си език

Макар и бебешкият плач да ни се струва еднакъв, международен екип от учени установи, че това не е така. Изследвайки 60 новородени, учените доказаха, че всяко бебе плаче на родния си език. За целта те наблюдавали плача на 30 френски и на 30 герман

2009-11-06 15:20:20
Бебетата плачат на родния си език
Макар и бебешкият плач да ни се струва еднакъв, международен екип от учени установи, че това не е така. Изследвайки 60 новородени, учените доказаха, че всяко бебе плаче на родния си език.

За целта те наблюдавали плача на 30 френски и на 30 германски пеленачета на 3 до 5 дена. Анализът на записите показал, че има ясно откроими разлики в мелодията на плача на бебетата от различните националности. Докато френските новородени плачели с повишаване на интонацията, при германските интонацията спадала. Тези характеристики съответстват и на разликите в говора на двата езика.

Резултатите от изследването за пореден път доказаха известния вече факт, че през последните три месеца на бременността бебетата възприемат и запомнят звуци от външния свят.

С резултатите от това изследване обаче учените доказаха още, че плачът е първият опит на бебетата да общуват с майките си и с останалия заобикалящ ги свят.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия