Нов метод ни спасява от глобалното затопляне

Сблъсък с огромен метеорит. Нашествие на извънземни. Това са само два от възможните варианти, които биха могли да сложат край на човечеството и всичко живо на Земята. Разбира се, шансът тези ужасяващи неща  да ни се случат този век е по-скоро хи

2009-11-06 10:23:34
Нов метод ни спасява от глобалното затопляне
Сблъсък с огромен метеорит. Нашествие на извънземни. Това са само два от възможните варианти, които биха могли да сложат край на човечеството и всичко живо на Земята. Разбира се, шансът тези ужасяващи неща  да ни се случат този век е по-скоро хипотетичен. Друга, по-голяма опасност дебне зад ъгъла - глобалното затопляне.

Огромни ледници в Гренландия и Антарктида изчезват по-бързо от очакваното. Колкото повече лед изчезва, толкова повече около тях се образува вода, която поглъща останалия лед. Все още не е ясно колко този процес ще добави към нарастващото ниво на водните басейни на планетата, причинено от глобалното затопляне.

Заради нехайното отношение към околната среда самите хора може да тласнат планетата ни към гибел. Разбира се, има такива, които упорито мислят как да предпазят дома ни от покачването на температурите. Според  някои  учени такова решение вече същесвува, остава само да влезе в действие.

Спасителното   за човечеството средство са специални кораби, които създават облаци, като пръскат солена вода във въздуха. Изследване показа, че този метод може би ще бъде най-ефективният в битката с промяната на климата. Техниката, известна като "морско избелване на облаците", ще създава облаци над Тихия океан. Така се стига до охлаждащ ефект, тъй ката слънчевата светлина се отразява далеч от Земата. Флотилия от 2000 кораба, задвижени от вятъра ще кръстосват океана, ще изсмукват морска вода и ще я пръскат нагоре към небето чрез специални дълги тунели. Този процес създава ядро, около което облакът се образува и започва да прави по-големи и по-бели облаци. По този начин повече слънчева светлина се връща обратно в Космоса. Според учените "изблеването на облаците" ще ликвидира напълно ефектите от  промяната в климата този век за не повече от 5,7 млрд. евро. Това е незначитела сума в сравнение със 160-те млрд. годишно, които водещие държави обмислят да похарчат за намаляване на вредните емисии въглероден  диоксид. Освен това методът е 25 пъти по-евтин от цената на един широко обсъждан алтернативен способ, който може да бъде разработен срещу 150 млрд. евро. При него се имитира охлаждащия ефект на вулканите със създаването на мъглив слой сажди. Те пък се разпръскват  и абсорбират слънчевата светлина, като предизвикват понижаване на температурите поне за година. Авторите на  новото по-евтино изобретението сравняват разноските по различните методи със стойността на ползите, които ще има от намаляването на температурите. Към тях спадат  разходите на хората за здравеопазване, въздействието върху различните индустрии като земеделието и туризмът и ефектът от наводненията. Учените предупреждават, че този метод не  бива да бъде  заместител  на битката срещу глобалното затолпляне в по-дългосрочен план. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия