11-годишното околосветско пътешествие на японеца Дайсуке Наканиши приключи миналия месец.

39-годишният японец успя да обиколи света на колело, минавайки през 129 държави на 5 континента. Японецът навъртя с педалите си рекордните 150 000 км за 11 години.

Наканиши започнал пътешествието си с велосипед на 23 юли 1998 година. В продължение на шест години преди това той събирал средства за сбъдване на голямата си мечта – да обиколи света на колело.

На 28-годишна възраст японецът стартирал пътешествието си от Аляска, Северна Америка. Прекосявайки Канада, САЩ и Мексико, Наканиши започнал обиколката си и на Южна Америка, където посетил Бразилия, Коста Рика, Панама и още много други. След това със самолет японецът стъпил на европейския континент – пътешествието му из Европа започнало от шведската столица Стокхолм. Прекосявайки скандинавските страни и Обединеното кралство, Наканиши навлязъл и в континентална Европа. Обиколката му започнала от Франция и минала през редица други европейски държави – Белгия, Германия, Полша, Чехия и т.н. Следващият континент в списъка на японеца бил Африка – там той посетил Мароко, Сенегал, Гана, Нигерия и редица други. Следващите спирки на Наканиши били Австралия и Нова Зеландия. След това той отново се върнал в Северна и Южна Америка, за да посети местата, които пропуснал в първата си обиколка. Отново минал и през Европа. След това японецът се насочил към страните от Азия. На връщане оттам на 24 ноември 2006 година той минал и през България.

По време на пътешествието си Наканиши се запознал с много и различни хора и култури. Той успял да завърже и немалко приятелства. Разбира се, не му липсвали и трудности по пътя – за 11 години японецът спукал гуми над 300 пъти. Никой и нищо обаче не успели да попречат на Наканиши да сбъдне мечтата си и да осъществи околосветското си пътешествие на колело.
Автор: Илиана