Поход на свободата – София 2009

Хората  с увреждания са онази невидима група  от нашето общество, за която се сещаме предимно по Коледа, а говорените за нея е предимно в сълзливо-сантиментален тон. Случаят обаче не е такъв. Този път представители на пет неправителствени о

2009-11-04 09:03:10
Поход на свободата – София 2009
Хората  с увреждания са онази невидима група  от нашето общество, за която се сещаме предимно по Коледа, а говорените за нея е предимно в сълзливо-сантиментален тон. Случаят обаче не е такъв. Този път представители на пет неправителствени организирали на хора с увреждания: Фондация „Достоен живот” – Бургас, сдружение „Ти избираш” – Стара Загора, сдружение „Достоен живот” – Видин, сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” – Казанлък и Център за независим живот – София, ще покажат и заявят желанието си да вземат живота си в свои ръце, желанието си да живеят независим и пълноценен живот.

Какво може да накара хората с увреждания, изолирани и изключени от активния живот, да излязат на улицата в един не много уютен ноемврийски ден. Тъкмо желанието им да напомнят за себе си, за своите нужди и проблеми. Нещо повече – желанието им да извървят пътя до Народното събрание, където да връчат проектозакон за лична помощ, изготвен от самите тях. 

На 5 ноември пет неправителствени организирали на хора с увреждания и  техните активни  симпатизанти ще извървят маршрута от езерото  „Ариана” в Борисовата градина до сградата на българския парламент, за да връчат проектозакон за лична помощ. Сборният пункт на Похода на свободата, както самите организатори наричат събитието си, е в 11 часа. Началото на похода до парламента е предвидено от 12 часа. В 14.15 председателите на петте организации ще бъдат приети от председателя  на Народното събрание г-жа Цецка Цачева. Предвидено е на срещата да присъстват народни представители от парламентарната комисия по труда и социалната политика. Целта на срещата е внасянето на проектозакона за лична помощ в парламента и представянето му пред народните представители.

      Какво е лична помощ? Личната помощ е качествено нова услуга за българската социална система, макар и утвърдена в страните-членки на Европейския съюз. Тя се основава на радикално нов механизъм за предоставяне на услуги в общността, който има и допълнителен ефект, а именно овластяване и на хората с увреждания. Личната помощ е жизнено важна за хората с увреждания, за да се почувстват те равнопоставени и пълноценни при участието си в обществения живот.

      Фокусът на предлагания проектозакон е да се създаде правна рамка, която да гарантира достъпа до лична помощ на всеки човек с увреждане, който иска да управлява сам живота си и да има контрол върху помощта, която му осигурява държавата.

      Ако бъде приет този политически  документ ще развие и утвърди принципите на независимия живот, ще даде право на хората с увреждания да учат, да работят, да се развиват.

      В средата на месец септември 25 българи  участваха в станалия вече традиционен  Поход на свободата в Страсбург. Основното искане на участниците там беше личната помощ да стане основно човешко право на хората с увреждания. По време на специални среща с българските депутати в Европейския парламент участниците в Похода разговаряха основно за механизма лична помощ и за ратифицирането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

      Желание на хората с увреждания е подобен поход, насочващ вниманието на  обществеността към проблемите на хората с увреждания, да се провежда и у нас.  Това е възможност техните гласове да бъдат чути от българските депутати и в отговор на това, те да повлияят върху взимането на парламентарни решения на европейско ниво. 

Искания на участниците в  Похода на свободата  – София 2009 към  българските народни  представители.

1. Настояваме  за приемането на закон, който да гарантира правото на лична помощ – основния механизъм за подкрепа, чрез който хората с увреждания могат да живеят и работят в естествената си общност и чрез който могат да водят независим живот.

2. Призоваваме  българския парламент да гарантира,  че независимият живот ще има ключова роля в политиките на българските власти, както е заявено в Стратегията на ЕС по уврежданията, в Плана за действие по уврежданията и в чл. 19 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, както и във Факултативния протокол към нея.

3. Призоваваме  българския парламент да ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и Факултативния протокол към нея, така че всички разпоредби в тях да станат част от политиките и регулациите на Европейския съюз.

Ако Ви е необходима допълнителна информация, моля не се колебайте да се свържете с нас. Лице за контакти: Галина Георгиева – 983-25-15; 0886 407 919; cil@cil.bg

Очакваме  ви! Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия