Тигрите – застрашени от изчезване след 20 години

„Фонда за спасяване на тигри” във Вашингтон алармира за опасността от изчезване на тигрите от лицето на Земята в близко бъдеще. От Фонда се надяват да привлекат вниманието на световната общност, която трябва да вземе мерки за опазването н

2009-11-03 13:22:45
Тигрите – застрашени от изчезване след 20 години
„Фонда за спасяване на тигри” във Вашингтон алармира за опасността от изчезване на тигрите от лицето на Земята в близко бъдеще. От Фонда се надяват да привлекат вниманието на световната общност, която трябва да вземе мерки за опазването на популации на големите котки.

От организацията предлагат местностите, населявани от тигри, да бъдат специално охранявани от патрули, за да се предотврати бракониерството. В противен случай, те предвиждат, че до 20 години красивите бозайници могат да изчезнат.

Докато само преди 80 години тигрите са населявали почти цяла Азия, а броят им е наброявал 100 000 представители на вида, в момента ареалът им на разпространение е силно редуциран. По настоящем раираните котки обитават главно Индия и Индокитай, като по неофициални данни броят им е между 5000 и 7500. В Индия има специален закон, който забранява всякаква форма на търговия и износ на тигрови кожи. В азиатската страната са създадени и 9 резервата на местата, които са най-обитавани от тигри.

Тигрите са вписани и в Червената книга на застрашените видове.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия