Да спестявам ли или да харча?

Вече разбрахте как да управлявате парите си и да увеличите свободните си средства за сметка на разходите за излишни неща. Сега остава да решите какво да правите с тях. Най-лесното и приятно нещо е да ги похарчите веднага :) Но замисляли ли сте дали н

2009-11-03 09:11:45
Да спестявам ли или да харча?
Вече разбрахте как да управлявате парите си и да увеличите свободните си средства за сметка на разходите за излишни неща. Сега остава да решите какво да правите с тях. Най-лесното и приятно нещо е да ги похарчите веднага :) Но замисляли ли сте дали не е добре да спестите и поне малка част от тях за бъдещ период като ги сложите в банкова сметка например?

Истината е, че парите се харчат много лесно и се спестяват трудно. Но е много по-мъдро да заделите част от свободните си средства за нещо, от което наистина ще имате нужда в бъдеще, отколкото да похарчите всичко сега за нещо безсмислено. И ако си създадете подходящите навици отсега ще можете да спестявате и харчите по такъв начин, че парите ви да работят за вас.

Нека помислим – възможно ли е да станем милионери, ако спестяваме по 2000 лева на година и ги държим на банкова сметка с годишна лихва от 12%? Да, след точно 36 години. Как е възможно това ще запитате вие? Възможно е благодарение на сложната лихва. Неслучайно самия Айнщайн е казал, че сложната лихва е най-мощната сила във Вселената :)

Сложната лихва е нещо чудесно, което прави малката сума, която сте заделяли на младини, много по-голяма след време. Много хора се оказват на прага на пенсията неудовлетворени от живота си, защото не са планирали финансовото си състояние и са били безотговорни на младини. Ето защо най-добре е да правим по малко и от двете – да харчим, но и да спестяваме.

Когато става въпрос за пари и лихва има нещо много важно, което се нарича стойност на парите във времето. Идеята е много проста – ако някой ви предложи да вземете 100 лева днес или 100 лева след една година, всеки без капка колебание би взел парите днес, защото може веднага да ги използва.

Вие може да похарчите тези 100 лева моментално и в замяна да получите стоката или услугата, която сте закупили и удовлетворението от покупката. Но какво ще стане ако решите да изберете другия вариант и спестите или инвестирате тези пари? Какво получавате в замяна на това, че се отказвате от покупката в момента?

Когато решите да спестите тази сума, слагайки я на банкова сметка например, или да я инвестирате в нещо дори още по-доходоносно като акциите например, тогава получавате печалба, или лихва, която увеличава първоначалната сума от 100 лева. Това е вашата награда – лихвата, която банката ви плаща в замяна на това, че вие се отказвате да използвате парите си сега.

Например ако вие сте на 18 г. и всяка седмица слагате по 20 лв. в своята банкова сметка, която ви носи лихва от 8% на година, тогава когато навършите 60 г. ще имате 355 хил. лв. на своята сметка. Ако решите да похарчите тези 20 лв. всяка седмица животът ви няма да стане по-изобилен, но ако ги спестите, когато сте на 60 г. ще имате достатъчно пари, за да обиколите целия свят.


Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия