Учителите стават профайлъри

Учителите, заедно с детски психолози, ще пишат характеристики на всеки ученик у нас. Целта е експертите да открият талантите у децата в най-ранна  детска възраст.  Учениците ще се ориентират каква кариера да изберат още в 6-ти клас. Идеята,

2009-11-02 15:21:15
Учителите стават профайлъри
Учителите, заедно с детски психолози, ще пишат характеристики на всеки ученик у нас. Целта е експертите да открият талантите у децата в най-ранна  детска възраст.  Учениците ще се ориентират каква кариера да изберат още в 6-ти клас. Идеята, която ще стартира още тази година, е в училищата да бъдат назначени кариерни консултанти, които заедно с родителите и учителите да насочват  учениците към определена професия. Това ще става в годината преди тийнейджърите  да кандидатстват в гимназия, за да имат възможност да изберат определен профил и в седми клас да се готвят за него.

В горните класове пък на учениците ще се изготвя специална кариерна карта от професионалистите. В нея ще се вписват интересите на ученика и професиите, които психологът и учителите му препоръчват да избере. Тя обаче ще се дава само на семейството, а не на висшето учебно заведение, така че младежът има  пълното право да не се съобрази с нея. Характеристиката няма да остава в училището във вид на досие.  В четвърти, седми и дванайсти, клас пък, когато се завършва съответната училищна степен, учителите ще пишат препоръки на детето. Това ще се прави от класния ръководител и учителите, които имат най-много часове при него. Още  този месец 760 училищни психолози, които са назначени  в училищата в момента, започват обучение. Те трябва да бъдат подготвени как се прави оценка на детския потенциал и след това от своя страна да обучат учителите.

Профайлър - експерт, който изготвя психологически профили Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия