Премахването на изпитите за студенти...дали?

Безсънните нощи в учене за сесия, непрестанното търсене на теми в интернет и правенето на пищови, вече отива към своя край.Министерството на образованието обмисля вариант за премахването на изпитите за студентите.Революционната потенциална реформа е

2009-10-31 17:46:42
Премахването на изпитите за студенти...дали?
Безсънните нощи в учене за сесия, непрестанното търсене на теми в интернет и правенето на пищови, вече отива към своя край.Министерството на образованието обмисля вариант за премахването на изпитите за студентите.Революционната потенциална реформа е част от поправките на закона за висшето образование.Очаква се влизането на проекто-закона в Министерски съвет до Коледа.Ако идеята бъде официално приета, ще се предостави максимална свобода на ВУЗ-овете за самостоятелно изготвяне на оценки , стига процеса на оценяване да бъде честен и обективен.

Според и.д. просветния министър Сергей Игнатов, в университети трябва да бъде наложена нова схема на оценяване, която да взема под внимание повече компетентности на студентите.

Оценката няма да бъде сформирана на база наизустения за изпита а материал, а от текущи оценки, получени при явяване на тестове, изготвяне на курсови работи, активно участие по време на семинарите.

Ако на края студент получи една текуща оценка около 4.50 и е доволен от постигнатото, няма да му се наложи да се явява на изпит, поясни г-н Игнатов.

В същото време, онези, които стигнат до изпит ще трябва да докажат, че са изпълнили възложените им задачи по отношение изготвяне на курсови работи, решаване на тестове и т.н.

Само времето ще покаже дали това е поредният парадокс в системата на българското образование, или пък реформата ще постави основите на едно по-реално, по-прозрачно и по-обективно оценяване.
Автор: Tsveti

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия