Мазните храни влият отрицателно не само на тялото, но и на ума

Учени от Оксфордския университет откриха, че мазните храни, могат да доведат до оглупяване и то в рамките само на няколко дни. За изследването били използвани плъхове.Храната, която давали на гризачите била силно наситена с мазнини.Само след 9 дн

2009-10-28 11:01:09
Мазните храни влият отрицателно не само на тялото, но и на ума
Учени от Оксфордския университет откриха, че мазните храни, могат да доведат до оглупяване и то в рамките само на няколко дни.

За изследването били използвани плъхове.Храната, която давали на гризачите била силно наситена с мазнини.Само след 9 дни плъховете започнали да изминават двойно по-малки разстояния върху тренажор, в сравнение с други плъхове, които пък получавали храна с ниско съдържание на мазнини.Гризачите от първата група започнали по-рано да правят грешки в лабиринт, което доказва намалелите им умствени способности и физическа издръжливост.

Според ръководителя на изследването-професор Кийран Кларк резултатите са меко казано „смайващи”.

Девет дни в живота на плъховете са равностойни на един месец живот при хората, поясняват експертите.

Отдавна е доказано, че храни като червено месо, сирене и сладки изделия в бъдещ план стават предпоставка за развитие на диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания.След проведеното изследване стана ясно, че мазните храни водят както до физически проблеми, така и до такива на ментално ниво.Опита с плъховете показва още, че мазнините повишават нивото на протеин, който пък намалява сърдечната дейност, а оттам и физическата издръжливост.

Що се касае до пораженията върху мозъка-мазните храни намаляват когнитивните способности и водят до заболявания като деменцията.
Автор: Tsveti

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия