Британското начално училище „Лууд Енд” в Хертфордшир наложи забрана на учениците си да носят торти и сладкиши за рождените си дни. Според директорката Даян Джон забраната била наложителна, тъй като още преди 3 години училището въвело правила, свързани със здравословното хранене. Друга причина, която ръководителката на началното училище изтъква е, че не всички деца имат материалната възможност да почерпят съучениците си с торта за рождения си ден.
Ядосани родители обаче контрират доводите на директорката – те питат защо именно на тези деца, които не могат често да си позволяват лакомства, трябва да им се отнема правото поне от време на време да бъдат почерпени с торта или сладкиш от съучениците си. По въпроса със здравословното хранене родителите коментират, че така или иначе повечето деца всеки ден ядат вкъщи на закуска, на обяд или на вечеря нещо сладко. Те също така отбелязват, че тортите и сладкишите в нормални количества всъщност не са толкова вредни за малчуганите, въпреки голямото наличие на захар, и че лакомствата са една неизменна част от едно щастливо детство.
Това обаче не е единствената абсурдна забрана на училището „Лууд Енд”. Само преди няколко месеца директорката забрани и играта на футбол, тъй като била опасна за сигурността и здравето на учениците. Според Даян Джон ограниченото пространство, в което трябвало да се играе, способствало за наличието на инциденти и наранявани.
Автор: Илиана