Да се луташ в тъмата. Стигат ли желанието и волята?

Тя не вижда, знае 3 езика, студентка е в специалност Психология в Софийски Университет, оправя се сама из цяла София без помощни средства и не се оплаква. Тя в Влади - един изключително положителен човек, който може да ни научи, че в живота няма мяст

2009-10-23 10:18:04
Да се луташ в тъмата. Стигат ли желанието и волята?
Тя не вижда, знае 3 езика, студентка е в специалност Психология в Софийски Университет, оправя се сама из цяла София без помощни средства и не се оплаква. Тя в Влади - един изключително положителен човек, който може да ни научи, че в живота няма място за самосъжаление и, че няма невъзможни неща.

Какъв точно е проблема със зрението ти?
Влади: Родена съм напълно сляпа. Впоследствие съм започнала да виждам неща с двете очи. Но с едното вече не виждам нищо, а с другото виждам 0.03%. Обиколили сме всички лекари в България. В Германия казаха, че е
абсурд да прогледна. Там са се опитали да ми направят операция, но са ме предозирали  с упойката. И това се случва, когато съм била на около 8 месеца.

Какви са прогнозите сега?
Влади:Странното е, че аз нямам диагноза, никой не може да установи какво ми е. Зрението е спряло да се развива и се знае, че нервите ми са мъртви изцяло на едното око и частично на другото. Но за прогнози никой не може да говори.

Как ползваш Интернет без да можеш да виждаш?
Влади: имам инсталирана лупа с едно бутонче, като я пусна и ми увеличава полето, на което сложа мишката. Иначе преди си бях с моята лупичка, но беше ужасно. Понякога има страшно много за четене и с тази лупа очите ми се изморяват. Добре е ако информацията в сайтовете е по-сбита.

Какво ще кажеш за програмата "Гергана"?
Влади: Когато текстовете са ми по-дълги и когато уча за изпити пускам Гергана. Оригиналът се казва Jaws. Общо взето мейлите си ги чета с Джаус. (забележка:програмата Гергана чете на глас текстовете)

Как четеш книги?
Влади: Със сигурност с Джаус.

От къде четеш книги?
Влади: От Интернет през Google си намирам някакви версии. Понякога ми се налага да сканирам книги и програмата ми ги чете. Но сканирането е труден процес понеже трябва да е сканирано в правилния ъгъл.

Какво мислиш за хората, които искат да бъдат забранени всички подобни сайтове с книги?
Влади: По принцип съм съгласна, защото се разваля цялата традиция. Едно е да прочетеш "Под Игото" от компютъра... но на мен ми е много по-лесно, както и на всички други хора с увреждания. Важно е, защото по някакъв начин и ние трябва да се ограмотяваме.

Ти сега си студентка...
Влади: Да, Психология  - първи курс в Софийски университет.

Как влезе там?
Влади: Направих 5 изпита, от които явно са ми взели само литературата и го направих устно, защото аз исках да го правя писмено с повече време, но трябваше да пусна молба. И понеже имам над 75% ТЕЛК ми казаха директно на устен изпит.

Какво означава 75% ТЕЛК?
Влади: Конкретно описва увреждането, и начисляват проценти.

Кажи нещо за всички, които само се жалват постоянно
Влади: За всичко трябва много голямо желание, силна воля и борбеност. На мнение съм, че със силна воля човек може всичко да постигне, а със съжаление не може да се постигне нищо.

Оправям се сама из цяла София, движа се сама с градски транспорт, тренирам лека атлетика, завършила съм нормално училище Втора Немска гимназия, знам 3 езика (немски, руски, английски). Учила съм ги с много повече усилия, с повтаряне и с желание. Опитвам се да покажа, че който се съжалява не може да постигне това сам.

Ако интервюто ви харесва подкрепете, го като гласувате на бутоните по-долу! Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия