Високият ток предизвиква костни деформации и гръбначни травми

"Лелеел надежда да си намери крехка девойка с красиви нозе. Златните лотоси на избраницата  не бивало да надминават 3-4 инча на дължина... В родния си край бил виждал момиченца в превързани стъпала, гордост за семействата им, защото щели д

2009-10-21 15:40:41
Високият ток предизвиква костни деформации и гръбначни травми
"Лелеел надежда да си намери крехка девойка с красиви нозе. Златните лотоси на избраницата  не бивало да надминават 3-4 инча на дължина... В родния си край бил виждал момиченца в превързани стъпала, гордост за семействата им, защото щели да ги омъжат добре, но едва когато се запознал с проститутките в Кантон, могъл да подържи в ръце такива златни лотоси и изпаднал във възторг от кукленските бродирани пантофки, които никога не се сваляли, тъй като обезобразяваните в години кости отделяли слуз с неприятна миризма".

Така Исабел Алиенде описва жестоката процедура на бинтоване, чупене на костта и пак бинтоване, с която китайките се сдобивали с малки, но недъгави ходила.
Варварски обичай, ще се възмути съвременната жена. Но специалистите веднага ще възразят: не по-дивашки от високите токчета и острите обувки, в които днешните дами се пъхат доброволно.

Тези обувки разболяват, категорични са специалистите по заболявания на краката. Изследване  на американския  Институт по ревматология констатира, че 64 процента от жените с болести на краката са прекалявали в даден  период с високия ток.
Трябва само да погледнем ходилата на  жени на 13-сантиметровите кокили като Виктория Бекъм и Наоми Кембъл, за да повяваме в пораженията, пише сп. "Хелоу". Най-тривиалното  от тях са кокалчетата.
Тази  деформация поразява жени на всякаква възраст. При нея палецът се накланя към втория пръст, а костта му се отдалечава от съседната и изпъква. Учените обясняват синдрома с 2 причини - наследственост и носене на остри, високи и неудобни обувки.

Прекомерните токове пренасят цялата тежест върху ставата на големия пръст и я деформират. Кокалчетата не  са само естетически проблем. С времето те започват да болят, не можеш да обуеш обувка и операцията е единственото решение. Дали тя е успешна, зависи от уменията на хирурга, големината на кокала и вида операция. Възстановителният период е  дълъг и пациентът е обездвижен от 2 до 6 седмици и повече, за да заздравее костта.

Високата обувка е голямо изкушение. Тя придава елегантност, прави фигурата стройна и секси. Дали обаче крайности като модела на Антонио Берарди, при който петата е високо във въздуха, а токът липсва, си струват суетата? Питайте Гуинет Полтроу и Виктория,  които не пожалиха 3500 долара за тях. При тези обувки цалата тежест пада върху пръстите, които са на дебела  платформа, а това според ортопедите е изключително вредно.

Злоупотребата с токчетата във Великобритания, например, причинява травми,  чието лечение  струва 29 млн. лири годишно. Обществото  на специалистите по заболявания на краката  е изчислило, че заради тях се губят 2 млн. работни дни годишно.

По-леките заболявания са  мазолите, пришките, мехурите, удебеляванията. А  овен кокалчетата, по-сериозните са атрофия на пръсти, блокиране на нерви, гръбначни проблеми. На Запад  операция на кокалчета струва 4300 евро,  освобождаването на нерв - 2100  евро, а простото премахване  с местна упойка на пораснал в пръста нокът - 270 евро.

Лекарите твърдят, че могат да познаят дали дадена жена ходи редовно на висок ток. Тогава в хълбоците настъпват характерни изменения, ахилесовото сухожилие се скъсява и стъпалото се деформира. Носенето на ниски обувки става невъзможно.
Специалистите препоръчват високите обувки да се редуват с ниски. Това пречи на крака да се деформира.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия