"Тактор" ни пази от астероиди

Странно изобретение  ще ни пази от фатален сблъсък от Космоса. Британски инженери разработват "космически трактор", който ще може  да отклонява траекторията на астероидите, които  се приближават на опасно разстояние от Земята

2009-10-20 13:36:22
Странно изобретение  ще ни пази от фатален сблъсък от Космоса. Британски инженери разработват "космически трактор", който ще може  да отклонява траекторията на астероидите, които  се приближават на опасно разстояние от Земята.

Сблъсъкът с голям астероид е рядко и малко вероятно събитие, но учените са убедени, е рано или късно такова предстои. Това се е случвало не един и два пъти в миналото. Достатъчно е да си припомним твърденията за астероид, който според теорията е погубил динозаврите. Или Тонгуският метеорит, който  преди 101 години пада в Сибир и поваля дърветата на площ 2000 кв. м. Не може да  не се спомене и за прочутия  астероид Апофис 99942, чиято траектория е изчислена през 2001 г. Първите резултати показаха, че през 2029 г. шансовете му да се сблъска със Земята са 1 към 37, което е най-голямата опасност в историята на човечеството. По-късно траекторията на астероида бе преизчислена и се оказа, е рискът е доста по-малък, макар че сблъсъкът остава възможен. Според НАСА на 13 април 2036 г. Апофис ще се приближи най-близо до Земята и шансът за удара е 1 към 45000.

По последни данни потенциална опасност за Земята представляват около 1000 известни големи астероиди. Слъсъкът с достатъчно масово космическо тяло, особено ако то падне в гъсто населен район, ще бъде истинска катасрофа, пред която всички творения на Холивуд ще бледнеят. Например, ако астероид с диаметър няколко десетки метра, като футболен терен, падне в голям мегаполис,  ще го унищожи напълно. С това обаче последиците не се ограничават - сблъсъкът ще причини земетресение и вероятно мощна вълна цунами. А вдигналият се прах сериозно ще повлияе върху климата на цялата ни планета.

За да ни предпазят от този апокалипсис, учените по целия свят чертаят дръзки планове и проекти. Като например ядрена атака срещу астероида или извеждане в обрита на мощни "бойни огледала". А Ралф Корди и  група инженери от британския отдел на консорциума EADS  Astrium  разработват собствен проект - 30-метров апарат, наречен засега "гравитационен трактор".  Идеята е содната да бъде пусната в момента, в който опасният астероид се окаже на траектория, приближаваща Земята, и увисне около него  на разстояние около 50 м. Притеглянето на апарата е способно ефективно  да влияе на траекторията на астероид с диаметър до 400 м.  Сблъсъкът с такова тяло ще доведе до отделяне на енергия, стотици хиляди пъти по-голяма от тази на атомната бомба хвърлена над Хирошима. При полета "тракторът" ще бъде  поставен на 4 йонни двигателя, каквито се използват за маножесво далечни мисии в Космоса. Те ще дадат възможност за точно позициониране на апарата спрямо астероида. Разбира се, този процес е постепенен и ще отнеме няколко  години - изменението на траекторията ще се извършва по малко. Затова такава мисия ще трябва да бъде предприета 15-20 г. преди астероидът окончателно да се приближи до Земята. Това, от всоя страна, изисква невероятна точност при изчисляване траекторията на астероида, за да може в нужното време в необходимата точка в пространството, пътищата на апарата и космическото тяло да се пресекат. Но пък според проектантите такъв "гравитационен трактор" може бързо да бъде построен, защаото не изисква никакви сложни детайли. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия